vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Proprietara unui incinerator de deşeuri periculoase a ținut Garda de Mediu la poartă: „Mânca-te-ar COVIDU’!

Comisarii Gărzii de Mediu Olt încearcă, de la mijlocul săptămânii trecute, să facă un control la incineratorul aparţinând firmei S.C. Xtreme Ecoenergy Group SRL, din Slatina, a concubinei fostului procuror Eugen Iacobescu, cel care poza, cu ceva timp în urmă, în victimă a susţinătorilor din justiţie ai cunoscutului interlop Bercea Mondial. Eugenia Ciucă deţine 50% din firmă, alături de o altă persoană.

Potrivit Adevărul, firma a fost autorizată în 2015 pentru colectarea şi incinerarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase, servicii de decontaminare etc., iar de peste patru ani, de când funcţionează efectiv, sesizările şi nemulţumirile oamenilor au ajuns constant la instituţiile de mediu.

Incineratorul este amplasat la marginea municipiului Slatina, pe terenul celui mai mare abator din judeţ în vremea comunistă, desfiinţat de aproape 20 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fumul gros care rezultă în urma arderilor este principala problemă a oamenilor din Milcov, localitatea cea mai apropiată de acest incinerator. Dacă acest cuptor în care sunt neutralizate deşeurile ar funcţiona în condiţiile din autorizaţia de mediu, în afară nu ar trebui să se observe nici pic de fum, spun comisarii de mediu.

În urma unei noi sesizări, comisarii au încercat să pătrundă joi, 6 august, în incinta societăţii, pentru un nou control.

Eugenia Ciucă a făcut un adevărat spectacol la care au fost martori comisari ai Gărzii de Mediu Olt, poliţişti şi jandarmi, alături de reporterul „Adevărul“.

Ţinta principală a fost cel care a adresat Gărzii de Mediu ultima sesizare însoţită de filmuleţe şi care a fost, de asemenea, prezent la faţa locului. În demersul de intimidare a dat o mână de ajutor şi fostul procuror, care a sunat chiar la 112 să reclame că un individ care nu s-a legitimat i-a adus pe cap comisarii de mediu şi perturbă activitatea societăţii.

„Băi, papagalule, te închid în colivie şi-ţi mai dau drumul la iarnă!“, l-a ameninţat Eugenia Ciucă pe bărbatul care a sesizat organele de control, însă vorbele grele nu s-au oprit aici.

„Cine v-a trimis pe dumneavoastră, cu toată poliţia şi mascarada asta aici? Din Ministerul Mediului sau de la Garda de Mediu, cine v-a trimis? Vă rog înainte, jandarmii sau de la poliţie, vă rog să mi-l legitimaţi şi să-mi spuneţi cine este“, a intervenit şi fostul procuror, înainte de a apela 112.

„Îţi f•• o labă acum…! Mânca-te-ar COVIDU’, ce faci, mă, o să trăieşti toată viaţa din Facebook?!“, sunt doar câteva din replicile suburbane ale reprezentantei firmei controlate, surprinse, de altfel, în mai multe înregistrări video.

Și reporterul „Adevărul“ a fost bruscat pentru că filmează întreaga scenă.

Potrivit sursei citate, în filmuleţele ajunse la comisarii de mediu se puteau vedea, pe de o parte, munţii de deşeuri care s-au adunat în curtea societăţii, deşi regimul acestora presupune neutralizarea în cel mult 48 ore, iar până la neutralizare, păstrarea în spaţii amenajate special, iar pe de alta, fumul gros care iese atunci când incineratorul este exploatat fără presiunea unui control. Mai mult, comisarii, însoţiţi de reclamant, au luat la cercetat şi zona împrejmuitoare, descoperind în imediata vecinătate a incineratorului vegetaţia acoperită de fumul gros, iar în reţeaua de canale vechi un lichid negru provenind, cel mai probabil, din incinta societăţii, la vedere fiind un furtun şi urme clare ale lichidului dubios chiar lângă gardul Xtreme Ecoenergy.

Xtreme Ecoenergy a fost autorizată de către Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Olt în iunie 2015, iar în iulie 2019 s-a cerut ultima revizuire a autorizaţiei de mediu. Prin intermediul revizuirilor, se plâng comisarii Gărzii de Mediu Olt, reprezentanţilor firmei li s-a permis renunţarea la instalaţia care înregistra computerizat ce se degajă în atmosferă. Cu acel analizor în funcţiune, spune şeful Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neaşca, ar fi fost foarte uşor ca în orice moment să se verifice înregistrările, iar poluatorii să nu mai poată nega evidenţa invocând că nu există măsurători care să indice depăşirile.

foto: Adevărul

Politica