vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Românii, obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice sunt obligate să colecteze separat deşeurile biodegradabile, în caz contrar riscând amenzi considerabile.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar”, se arată în legea deja aprobată de Parlament.

Cei care încalcă obligaţia de a colecta separat aceste deşeuri vor putea fi amendaţi cu sume între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetăţeni, sau cu sume între 10.000 şi 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice, potrivit Adevărul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceeaşi amendă este stabilită pentru încălcarea obligaţiei de a depune deşeurile în spaţiile indicate sau obligaţiei de a predă colectorilor aceste deşeuri. Cei care vor sancţiona sunt angajaţii Gărzii de Mediu.

Amenzile vor putea fi achitate la jumătate din minimul legal pe loc sau în 48 de ore-aşadar, legea va deroga de la regulă plătii la jumătate în 15 zile.

Politica