vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Măsurile adoptate de către Ministerul Culturii privind protejarea editorilor, librarilor și a scriitorilor. Decizii adoptate pentru stimularea lecturii

Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii: Scăderea bruscă a vânzărilor de carte de către librării a venit în urma impunerii restricțiilor generate de epidemia de coronavirus. Este adevărat, vânzările online de carte au crescut cu peste 40 la sută. Însă insuficient pentru a compensa pierderile din acest domeniu. Scriitorii români au fost direct afectați. Toate acestea s-au întâmplat pe fondul scăderii dramatice a procentului de cetățeni care citesc sau care cumpără cărți. Ministerul Culturii a prevăzut suma de 800.000 lei în bugetul Administrației Fondului Cultural Național, care va asigura finanțarea pentru 45 de proiecte editoriale (carte, poezie și reviste).
Ministerul Culturii a lansat, pe 22 iulie, procedura de selecţie a revistelor şi publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de Uniunile de Creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, pentru anul 2020, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România. Suma totală disponibilă pentru finanţarea nerambursabilă este de 1.167.750 lei. Ofertele pot fi transmise până la data de 21.08.2020 (ora 14.00).
Ministerul Culturii îi încurajează pe iubitorii cărții să citească autori români prin Campania Citește Românește, care a reunit șapte parteneri privați, dar și Uniunea Scriitorilor din România şi Asociația Editorilor din România. Zeci de personalități culturale s-au alăturat campaniei inițiate de Ministerul Culturii. Toți partenerii fac eforturi de promovare a cărților autorilor români prin platformele lor online și prin librăriile clasice, dar acordă și reduceri de prețuri.
După șapte ani în care nu s-au mai alocat fonduri, ministrul Culturii a decis demararea etapelor pregătitoare ale Programului Național pentru Achiziția de Cărți și Abonamente la Reviste pentru bibliotecile publice. Așadar, din 2013 nu s-au mai alocat bani pentru a susține bibliotecile publice, editurile și editorii, însă a venit momentul să revenim la normalitate și să aplicăm Legea nr. 186/2003, ajutând și cultura scrisă.

Politica