vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Statele Europei se pregătesc de valul 2 al pandemiei de COVID-19. Ce măsuri iau?

O serie de ţări europene impun cetăţenilor purtarea măştii în spaţii deschise, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, scrie Adevărul.

În Spania, de exemplu, autorităţile din regiunea Catalonia (nordul Spaniei – n.r.) au extins obligativitatea de a purta mască de protecţie pentru toate persoanele care se află în spaţii publice deschise, dar aglomerate, precum zonele urbane intens tranzitate.

Măsura a fost anunţată la scurt timp după ce a fost instituită carantina în oraşul Lleida şi împrejurimi – zona El Segria –, unde locuiesc circa 200.000 de persoane, pe fondul înmulţirii numărului de noi infectări. Portul măştilor de protecţie era obligatoriu pentru spanioli în spaţiile publice închise, precum şi păstrarea unei distanţe de minimum 1,5 metri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Catalonia, unde au fost înregistrate cele mai multe noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 de la ridicarea restricţiilor, în luna iunie, este prima regiune din Spania în care portul măştii este obligatoriu indiferent de distanţa socială sau de natura locului public, adică peste tot.

Numărul persoanelor infectate zilnic în Spania cu noul coronavirus a crescut de la 1.525 (pe 20 iulie) la 2.600 (pe 23 iulie). Spania are un număr total de 270.000 de infectări şi peste 28.000 de decese, potrivit WordOMeter.com, care centralizează date cu privire la evoluţia pandemiei la nivel mondial, pentru statele care sunt de acord să le raporteze.

Belgia a reintrodus măsuri mai stricte de protecţie şi distanţare socială începând din 25 iulie, menite să limiteze răspândirea noului coronavirus în special în rândul persoanelor tinere.

Belgia se confruntă cu din ce în ce mai multe cazuri de infectare a tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. De aceea, autorităţile de la Bruxelles au decis că portul măştii este obligatoriu atât în spaţiile publice închise, cât şi în spaţiile deschise aglomerate, precum în pieţele publice, pe arterele comerciale şi în staţiile de autobuz.

De asemenea, belgienii sunt obligaţi să îşi pună masca şi în restaurant, în clipa în care se ridică de la masă. Spectacolele şi târgurile urmau să primească undă verde pentru a se deschide începând cu data de 1 august, însă autorităţile au renunţat la această relaxare.

Numărul noilor cazuri de infectare în Belgia a început să crească îngrijorător din 20 iulie – erau 187 de noi îmbolnăviri, până în 26 iulie -, când au fost înregistrate 528 de noi infectări în 24 de ore. De la începutul pandemiei, în Belgia au fost înregistrate 66.026 de infectări şi 9.821 de decese.

Autorităţile din Marea Britanie au luat şi ele măsuri pe fondul creşterii noilor infectări cu SARS-CoV-2. Purtarea măştilor de protecţie este obligatorie în toate magazinele din Marea Britanie începând din data de 26 iulie, iar noile măsuri de „relaxare” – aşteptate începând cu data de 1 august – au fost anulate. Pe 20 iulie, Marea Britanie avea 580 de noi infectări, iar până pe 24 iulie, numărul s-a menţinut constant la peste 700 de cazuri pe zi.

În Franța, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că autorităţile iau în calcul să impună purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice închise. Francezii sunt obligaţi să poarte măşti în transportul în comun. Macron a declarat că, deşi francezii respectă măsurile impuse în mijloacele de transport, atunci când merg la cumpărături nu toţi poartă mască.

Și Germania şi Austria au anunţat reguli mai stricte cu privire la purtarea măştilor în spaţiile publice, mai ales după ce mulţi turişti germani şi austrieci – care respectau regulile atunci când se aflau în ţară – au călătorit în destinaţii exotice în Spania, unde au uitat de orice restricţii. Tot din acest motiv, autorităţile de la Berlin au decis să deschidă centre de testare anti-COVID pe aeroporturile din Germania, pentru a-i testa pe cetăţeni la întoarcerea din vacanţe.

Italia, o ţară greu încercată încă de la debutul pandemiei de coronavirus, a anunţat că îşi va prelungi setul de restricţii după data de 31 iulie, tot pe fondul înmulţirii cazurilor noi.

În prezent, italienii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în mijloacele publice de transport, în magazine, în restaurante, în birouri şi oriunde nu este posibil să fie asigurată distanţa socială de minimum 1 metru între persoane.

De asemenea, Italia a instituit restricţii drastice pentru cei care vin din afara ţării pentru un număr de 13 state, printre care şi România. În principal, este vorba despre o carantină de 14 zile pentru cei care sosesc, un impediment serios pentru cei care merg în Italia în vacanţă sau la muncă. Regula este valabilă şi pentru italienii care se întorc din zonele cu multe infectări.

Italia are una dintre cele mai scăzute rate a noilor infectări, cu 190 de cazuri în 24 de ore pe data de 20 iulie. De atunci însă, numărul infectărilor a ajuns la 306 pe 23 iulie, iar pe 26 iulie a ajuns la 254 de cazuri în 24 de ore. Cel mai mare număr zilnic al infectărilor a fost atins în Italia pe 21 martie, atunci când au fost înregistrate 6.553 de cazuri în doar o zi.

De la începutul pandemiei, Italia a înregistrat 246.118 de infectări şi 35.107 decese.

Politica