sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii de familie: Legea carantinei generează confuzie. E o situație alarmantă

Medicii de familie reclamă că Legea carantinei generează confuzie, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți. Ei spun că actul normativ nu stabilește cum se eliberează concediul medical pentru pacienții cu COVID-19, cine este medicul curant și cine monitorizează pacientul.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și citat de Agerpres, în toate aceste luni de urgență de sănătate publică, unele acte normative referitoare la controlul infecției cu SARS-Cov 2 au avut prevederi care s-au contrazis unele cu altele și care nu au putut fi implementate.

„Exemple de situații prevăzute de noua lege a carantinei care trebuie urgent clarificate:

Policlinica Buna Vestire Craiova

– parcursul pacienților identificați pozitivi la testare COVID și care nu ajung să fie izolați conform legii;

– pacienții COVID pozitiv simptomatici care refuză internarea despre care nu se știe: cine este medicul curant? cine stabilește și urmărește schema terapeutică? cine monitorizează pacientul? cum se eliberează concediu medical la acești pacienți deoarece este vorba de boală infecto-contagioasă de grup A pentru care medicul de familie nu poate elibera concediu medical pe cod 05 în lipsa unor documente doveditoare.

– pacienții COVID pozitiv asimptomatici care refuză internarea;

– situația colocatarilor gospodăriei contactului direct – conform actualei legi contactul direct se izolează, dar nu există precizări referitoare la ceilalți membri ai familiei/gospodăriei unde acesta se izolează, dacă sunt obligați sau se pot carantina benevol și dacă primesc concediu medical și în baza cărui document;

– situația concediilor medicale pentru persoanele izolate/carantinate la domiciliu: conform noii legi a carantinei, pentru perioada 02.07.2020-20.07.2020 este nevoie de certificat emis de DSP pentru eliberarea concediului de carantină, însă unele DSP-uri refuză să elibereze astfel de documente; care este modalitatea de eliberare a concediilor medicale pentru pacienții izolați în perioada când izolarea se realiza pe baza declarației pe proprie răspundere, dar care conform noii legi au nevoie tot de certificat de la DSP?

– accesul medicilor de familie la rezultatele pacienților testați, pentru a putea să comunice și să emită recomandări în comunitate”, conform SNMF.

Legea carantinei a intrat în vigoare în această săptămână.

Politica