vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Palatul Elisabeta, deschis pentru vizitatori

Palatul Elisabeta va fi deschis pentru vizitatori, începând de joi, Principesa Sofia afirmând că, odată cu întoarcerea Regelui Mihai, acest spaţiu a devenit „locul regalităţii de pe harta României de astăzi”.

Proiectul Expoziţia Regală „Palatul Elisabeta” este derulat de Asociaţia Casa Majestăţii Sale. Palatul va putea fi vizitat în perioada 23 iulie – 20 septembrie, scrie Agerpres.

Potrivit directorului executiv al asociaţiei, Ion Tucă, Palatul Elisabeta a fost construit de Regele Carol al II-lea pentru sora lui, Principesa Elisabeta, pentru a fi utilizat de aceasta după divorţul de Regele George al Greciei. Lucrările la palat au fost încheiate în 1936. Clădirea a fost pusă la dispoziţia Regelui Mihai şi a Reginei Mamă Elena, iar după abdicarea Regelui a fost folosit drept casă de oaspeţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După Revoluţie, a explicat Tucă, palatul a fost folosit ca hotel şi restaurant.

Regele Mihai a revenit în 1997 la Palatul Elisabeta, când i-a fost recunoscută şi cetăţenia română, ce îi fusese retrasă de regimul comunist. În perioada mai 2001 – 5 decembrie 2017, Palatul Elisabeta a fost atribuit Regelui pe durata vieţii.

Potrivit Casei Regale, Palatul Elisabeta va fi deschis în fiecare săptămână. Zilele pentru vizitare sunt joi, vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 10,00 – 13,00 şi 14,00 -17,00.

Vizita se face în grupuri mici, iar cei interesaţi se pot prezenta direct la poarta de intrare a palatului, nu au nevoie de rezervare prealabilă.

Vizitatorii vor avea acces în Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I şi Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestăţii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură şi Sufrageria Mare.

De asemenea, se vor putea vizita Platforma cu Lei şi grădina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an Garden Party şi unde se află „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantaţi de personalităţile regale şi şefii de stat care au vizitat palatul, din anul 2001 încoace.

Vor fi expuse uniformele militare ale Regelui Mihai I, colecţia de costume populare ale Reginei Elena, decoraţii şi ordine regale, Colecţia Regală de Artă Contemporană, portretele regilor şi reginelor României din toate generaţiile, precum şi masa din Sufrageria Mare, pregătită pentru dineurile oficiale.

Adresa Palatului Elisabeta este Şoseaua Kiseleff nr. 28, Sector 1 Bucureşti (prin Intrarea Româneşti de lângă Muzeul Satului).

Accesul se va face pe bază de bilete de intrare – pentru copii, studenţi şi pensionari 20 de lei, iar pentru adulţi – 40 de lei.

Sumele rezultate din vânzarea biletelor vor fi folosite de Asociaţia Casa Majestăţii Sale exclusiv pentru proiecte cu caracter social şi de educaţie.

Politica