Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Decizia Curții Constituționale a scos din spitale sute de bolnavi de Covid

Publicat

pe

Centrele de carantină din țară se golesc, după decizia Curții Constituționale privind carantina, izolarea și internarea pacienților Covid-19 iar Grupul de Comunicare Strategică nu mai comunică numărul de persoane aflate în izolare și carantină.

Ultimele date au fost comunicate pe 3 iulie: 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină, scrie Digi24.

În Suceava, patru persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dar fără simptome de boală, care erau internate în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, s-au externat la cerere, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea fără acordul pacientului nu se poate face în baza unui ordin de ministru, scrie presa locală.

De asemenea, cele 3.090 de persoane care se aflau în autoizolare, după ce au revenit din străinătate din zona galbenă, nu se mai supun acestei măsuri, declarat șeful DSP Suceava, dr. Dinu Sădean.

În Botoșani, 19 persoane au ieşit din carantină și din izolare la domiciliu 1.258 de persoane recent întoarse din zone galbene din străinătate. La această oră, niciun botoşănean nu mai este în carantină sau în izolare la domiciliu.

Și în Buzău, de vineri, 3 iulie, când a apărut motivarea deciziei CCR, până luni, 6 iulie, nu mai puțin de 19 pacienți Covid-19 internați la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat au fost externați.

Cei 19 pacienți erau asimptomatici și au cerut să fie lăsați să plece acasă, bazându-se pe decizia CCR. Ei au declarat pe propria răspundere că vor sta izolați de restul familiei.

Mulți dintre pacienți sunt tineri și au ales să plece după doar câteva zile de internare, unii chiar și 5 zile, fără să aibă certitudinea că nu mai sunt purtători ai virusului și că nu riscă să-i îmbolnăvească pe cei din jur.

De asemenea, în Dolj, nici o persoană nu se mai află în carantină după ce obligativitatea acestei măsuri a fost anulată de Curtea Constituţională. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că oamenii au făcut cereri pentru a părăsi carantina.

„Au făcut cereri pe proprie răspundere şi au plecat”, spune Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. El menţionează că Direcţiile Sanitare nu mai pot impune măsura de carantinare sau autoizolare până nu se clarifică situaţia, astfel că, la intrarea în ţară, cetăţenii primesc acum doar o recomandare de autoizolare.

În Hunedoara au existat trei centre de carantină în starea de urgență, iar după relaxarea măsurilor a rămas un singur centru, la Petroșani. După decizia CCR, de la sfârșitul săptămânii trecute, cele 15 persoane care se aflau acolo au plecat. Primul impact vizibil pentru cetățeni a fost legat de retragerea dispozitivului de pază al Jandarmeriei de la hotelul amintit.

Nici în izolare nu se mai află nimeni, ca urmare a deciziei Curții.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, au fost externaţi la cerere, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Andreea Ştefan.

Guvernul a adoptat în ședința de luni proiectul de lege privind carantina și izolarea în acord cu recomandările CCR, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Proiectul va merge în regim de urgență în Parlament, a mai anunțat ministrul Tătaru.

„Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale”, a declarat Nelu Tătaru.

Continue Reading