marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un vaccin pentru Covid produs de Pfizer a dat rezultate pozitive, dar și reacții adverse

Un vaccin experimental pentru Covid-19 produs de companiile Pfizer şi BioNTech a dar rezultate pozitive într-un studiu clinic, declanşând reacţii ale sistemului imunitar la pacienţi sănătoşi, dar a provocat febră şi alte efecte secundare, mai ales în cazul dozelor mai ridicate.

Studiul clinic al companiei Pfizer a desemnat la întâmplare 45 de pacienţi pentru a primi una din cele trei doze de vaccin sau placebo. Doisprezece pacienţi au primit o doză de 10 micrograme, 12 o doză de 30 micrograme, 12 o doză de 100 micrograme şi nouă placebo, scrie news.ro.

Potrivit sursei citate, doza de 100 micrograme a provocat febră la jumătate dintre pacienţi; o a doua doză nu a mai fost administrată la acel nivel.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trei săptămâni mai târziu, după o a doua injecţie, din celelalte doze, 8,3% dintre participanţii din grupul de 10 micrograme şi 75% dintre cei din grupul de 30 de micrograme au dezvoltat febră.

Peste 50% dintre pacienţii care au primit una dintre aceste doze au raportat un efect advers, precum febră şi tulburări de somn. Niciuna dintre aceste reacţii adverse nu a fost considerată gravă, ceea ce înseamnă că nu au dus la spitalizare sau invaliditate şi nu au pus în pericol viaţa.

Vaccinul a generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, iar unii dintre aceşti anticorpi au fost neutralizanţi, ceea ce înseamnă că par să împiedice funcţionarea virusului, mai arată sursa citată.

Nivelurile de anticorpi de neutralizare au fost de 1,8 până la 2,8 ori mai mari decât la pacienţii recuperaţi.

Reprezentanţii PRIMER – Producătorii de Medicamente din România, consideră că, până la punerea pe piaţă a unui medicament eficient şi sigur sau a unui vaccin care să prevină boala se va prelungi până spre sfârşitul anului, responsabilitatea individuală este primordială.

„Mască, distanţare, spălare, dezinfectare”. Sunt măsuri simple care funcţionează pentru prevenirea infectării, sunt accesibile tuturor şi ne dau încredere că putem să ne continuăm viaţa aproape de normalitate şi, la fel de important, că putem contribui la relansarea economiei”, spun cei de la PRIMER.

Politica