joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avocatul secretarei Facultății de Drept, condamnată pentru trafic de influență cere schimbarea încadrării faptei

Curtea de Apel Craiova a amânat, la sfârșitul săptămânii trecute, procesul secretarei Secției cu Frecvență Redusă a Facultății de Drept din Craiova, Cristina Carmen Lupescu, condamnată la 3 ani și 10 luni de pușcărie de Tribunalul Dolj, pentru ca avocatul ei să depună cerere de schimbare a încadrării juridice a faptei. Femeia a fost trimisă în judecată pentru 11 acte materiale de trafic de influență și 10 acte materiale de înșelăciune, fals intelectual, dar și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Mai exact, furniza unor studenți subiecte ce urmau să fie date la examene.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea avocatului secretarei Facultății de Drept din Craiova, Cristina Carmen Lupescu, de amânare a cauzei pentru a solicita schimbarea încadrării juridice a faptei. Cristina Carmen Lupescu a fost condamnată pe fond, de Tribunalul Dolj, la 3 ani și 10 luni de pușcărie, iar următorul termen este pe 6 iulie a.c.: „Amână judecarea cauzei la 06 iulie 2020, ora 13:00,C9 ap(ii), la cererea av Radu Marinescu, pentru a depune la dosar, în scris, cerere de schimbarea a încadrării juridice a faptei”, se arată în hotărârea instanței.

Reamintim că, pe 18 iulie 2018, reprezentanții Direcției Generale Anticorupție (DGA) au anunțat că ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Dolj au finalizat cercetările desfășurate împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în cazul Cristinei Lupescu, secretara Secției cu Frecvență Redusă a Facultății de Drept din Craiova și au trimis-o în judecată. Anchetatorii au reținut în sarcina femeii nu mai puțin de 24 de infracțiuni: trafic de influenţă în formă continuată (11 acte materiale), înşelăciune în formă continuată, (10 acte materiale), fals intelectual, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În data de 25.05.2018, ofiţerii de poliție judiciară ai S.J.A. Dolj, cu sprijinul S.J.A. Mehedinți și Structurii Centrale a D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au organizat şi realizat prinderea în flagrant a numitei L.C.C. (n.r. Lupescu Cristina Carmen), secretar la o facultate de drept a unei universități din Craiova – forma frecvenţă redusă, după ce a primit suma de 1.300 lei de la un denunţător, cu scopul de a facilita promovarea unor examene restante pe care urma să le susţină fratele său.

În fapt, în perioada 2014 – 2018, aceasta a pretins şi primit de la un martor denunţător sume cuprinse între 1.500 – 3.000 lei, pentru fiecare semestru al anului şcolar, cu scopul de a facilita promovarea unor examene ale fratelui său. Cu toate că, încă din anul 2014, fratele denunțătorului figura exmatriculat, inculpata L.C.C a continuat să pretindă şi să primească aceste sume de bani, în cuantum total de aproximativ 12.000 lei. (…) După desfăşurarea activităţii de surprindere în flagrant, în baza mandatului emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, s-au efectuat percheziţii domiciliare în biroul unde inculpata îşi desfăşura activitatea, cât şi la domiciliul acesteia, pentru identificarea şi ridicarea de mijloace materiale de probă”, se arată în comunicatul DGA.

În plus, pe parcursul cercetărilor efectuate în dosar, procurorii și ofițerii anticorupție au stabilit că femeia mai furniza şi subiecte ce urmau să fie date la examene, evident că nu gratis, motiv pentru care este acuzată și de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, iar instanța, după analizarea dosarului, a dispus începerea procesului: ”Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpata Lupescu Cristina Carmen , pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art. 291 alin. 1 din C.p., rap. la art. 6 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. (11 acte materiale), înşelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 al.1 C.p. (9 acte materiale), fals intelectual, faptă prev. de art. 321 alin. 1 C. pen. şi participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, faptă prev. de art. 52 alin. 3 rap. la 323 C. Pen.”, se arată în hotărârea instanței.

Pe 4 martie anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința în dosar, secretara Facultății de Drept fiind condamnată la o pedeapsă totală de 3 ani și 10 luni închisoare cu executare: „Condamnă pe inculpata Lupescu Cristina Carmen la pedeapsa principală de 3 ani închisoare , pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. condamnă pe aceeași inculpată la pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni închisoare , pentru săvârşirea infracţiunii de înșelăciune. Condamnă pe aceeaşi inculpată la pedeapsa principală de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. (…) aplică pedeapsa principală cea mai grea 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de o treime din restul pedepselor, respectiv de închisoare, rezultând pedeapsa finală de 3 ani şi 10 luni închisoare în regim de detenție. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei Lupescu Cristina Carmen, perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la 25.05.2018 pana la data de 27.11.2018 În baza art. 399 alin. 1 Cod proc. pen. Menţine măsura controlului judiciar a inculpatei Lupescu Cristina Carmen pana la data ramanerii definitive a prezentei sentinţe. Obligă inculpata Lupescu Cristina Carmen , la plata către partea civilă a sumei de 9200 lei reprezentând daune materiale. În baza art 291 alin 2 C. pen. dispune confiscarea sumei de 2450 lei de la inculpata Lupescu Cristina Carmen”, se arată în hotărârea instanței.

Încercând să obțină o pedeapsă mai mică, inculpata a declarat apel, înregistrat la Curtea de Apel Craiova. 

Apel au declarat și procurorii, dar și partea vătămată.

Politica