joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Rezervația naturală Cheile Sohodolului, distrusă cu pickamerul pentru a face loc camioanelor care transportă buștenii tăiați

În Cheile Sohodolului, transportatorii de lemne au spart stâncile ca să facă loc camioanelor încărcate cu buşteni. Garda de Mediu s-a autosesizat și i-a amendat deja pe cei care ar fi trebuit să supravegheze zona.

”Ne-am autosesizat. Am primit această informație, am verificat-o în teren și într-adevăr s-a constatat faptul că au fost dislocate roci pe Cheile Sohodolului, cunoscându-se faptul că aceste Chei au dublu statut, sunt arie protejata și Sit Natura 2000. În consecință am sancționat proprietarul de fond forestier, care a și contactat masă lemnoasă, cu o amendă în valoare de 50.000 de lei”, a declarat Gheorghe Sanda, director Garda de Mediu, citat de Digi24.

La rândul lor, reprezentanții Obștei Muntele Runcu, cei care ar fi trebuit să supravegheze zona, susțin că nu au nicio vină. Fondul forestier se întinde pe 5 mii de hectare iar drumul respectiv are 30 de kilometri. Prea mult ca să poată fi supravegheat eficient, susțin ei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cosmin Arbagic, președinte Obștea Muntele Runcu: ”Da, am fost sancționați de către Garda de Mediu, comisariatul județean Gorj, pentru derocări efectuate în arie naturală protejată. Nu am avut cunoștință de aceste derocări, nu au fost făcute de către obștea Muntele Runcu, ci de unul din agenții economici, drept pentru care am contestat amenda aplicată, în instanță. Știm care este agentul economic, în cazul în care nu câștigăm în instanță, oricum agentul economic a recunoscut efectuarea derocărilor„.

Și nu e singura problemă găsită pe Cheile Sohodolului. În aceeași zonă reprezentanții Gărzii de Mediu au descoperit un drum forestier mult mai lat decât prevede legislația în vigoare, iar pentru acesta au amendat Obștea cu 60 de mii de lei.

Rezervația naturală Cheile Sohodolului este cunoscută pentru formațiunile calcaroase unice și pentru speciile de animale care și-au făcut adăpost în păduri.

Politica