joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A fost confirmat primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon

Primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat la un bărbat din judeţul Prahova, care a locuit mai multe săptămâni în comuna buzoiană Beceni.

Potrivit dr. Carmen Scântei de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău, virusul West Nile a fost confirmat la un bărbat de 66 de ani, originar din Prahova, care a locuit în comuna Beceni înainte de a fi infectat, scrie News.ro. În urma anchetei epidemiologice, s-a stabilit că bărbatul a locuit la Beceni în perioada 16 mai-1 iunie, unde a fost înțepat de ţânţar şi a dezvoltat meningită cu virus West Nile.
Bărbatul a fost tratat în spital, în judeţul Prahova, scrie Hotnews.

Este primul caz de acest gen înregistrat în acest sezon cald în judeţul Buzău şi în regiune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cazul a fost anunţat şi pe pagina de Facebook a Primăriei Beceni. Primarul comunei, Laurentiu Constantin, a anunţat că a dispus dezinsecţia în zona casei de vacanţă a prahoveanului şi în imprejurimi, unde sunt băltiri de apă.

În sezonul 2019, în perioada 3 iunie – 27 noiembrie, au fost înregistrate 66 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. S-au inregistrat opt decese: Călăraşi – 1, Constanţa – 1, Bucureşti – 1, Buzău – 1,Iaşi – 1, Olt – 1, Teleorman – 1 şi Vrancea – 1.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, semnele infectării cu virusul West Nile sunt febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate, iar persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la cel mai apropiat cabinet medical. Totuși, potrivit sursei citate, aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu au simptome.

Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise de ţânţari, și specialiștii din Institutul ”Cantacuzino” au făcut o listă de recomandări:

  • evitarea expunerii la înţepături de ţânţari între apusul de soare şi zorii zilei, când ţânţarii au cea mai mare activitate, sau îmbrăcarea unor bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi șosete;
  • utilizarea de substanţe repelente, care conţin DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide), pe părţile neacoperite ale corpului;
  • evitarea pătrunderii ţânţarilor în case prin montarea de plase la uşi şi ferestre;
  • folosirea benzilor impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit;
  • utilizarea, în interiorul locuinţei, a spray-urilor sau a altor produse insecticide, dar și a uleiurilor aromatice pe bază de lavandă sau ulei de crizantemă;
  • aplicarea de permethrin pe haine, plase de ţânţari, pereţii cortului sau pe alte materiale, dar nu pe piele;
  • eliminarea apei stagnate, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, bidoanelor şi găleţilor, îndepărtarea anvelopelor uzate din curţi, curăţarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.

Politica