marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Infirmieră, internată cu forţa şi umilită după rezultate contradictorii la testul anti-COVID

O infirmieră din Slatina a fost internată cu forţa în spital, iar medicii i-au prescris tratament cu medicamente contraindicate bolii cronice de care suferă, deoarece unul dintre cele patru teste la care a fost supusă a ieşit pozitiv, iar restul de trei negative. Femeia se va alătura ambulanţierilor de la SAJ Olt, care vor să dea statul în judecată într-un proces civil, cu o miză de 1 milion de euro despăgubiri.

Pe 4 iunie, „Adevărul” a relatat că ambulanţierii din Olt sunt supuşi presiunilor şi ameninţărilor, după ce au anunţat că dau în judecată Serviciul Judeţean de Ambulaţă (SJA) şi cer daune de un milion de euro. Oamenii au fost nevoiţi să lucreze în perioada stării de urgenţă cu echipamente de protecţie neconforme, iar mulţi dintre ei s-au infectat cu noul coronavirus.

Soţia unuia dintre aceştia, Elena Lale, care este infirmieră, a relatat în exclusivitate pentru „Adevărul” prin ce a trecut săptămâna trecută, pe 11 iunie, atunci când a fost ridicată de la locul de muncă şi internată cu forţa, deşi ea a stat în izolare la domiciliu timp de 17 zile, iar testele pe care ea le-a văzut erau negative. Femeia spune că medicii de la spitalul din Slatina i-au comunicat, în prima zi de muncă după izolare, că e pozitivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Infirmiera a relatat că a fost internată într-un „bloc Covid” amenajat în spital, unde medicii aveau de gând să îi administreze un tratament cu Kaletra, Plaquenil şi Dexametazonă, medicamente care au contraindicaţii în anumite boli cronice. Elena Lale a refuzat, deoarece a suferit operaţie de tiroidă şi ştia că tratamentul i-ar putea face rău.

„M-au luat şi m-au aruncat acolo, m-au închis. Nu mi-a luat nimeni o tensiune, nu mi-a luat nimeni o temperature şi au venit (n.r. – şi au spus) că obligatoriu trebuie să iau acel tratament. Kaletra şi Plaquenil, care sunt pentru HIV. Eu, lucrând în spital, ştiu şi eu cu ce se mănâncă acestea şi am refuzat în totalitate. Au avut un comportament extraordinar de urât faţă de mine. Lucrând acolo, vă daţi seama că mă cunosc şi îi cunosc de 25 de ani” a relatat infirmiera.

Infirmiera a trecut prin alte teste, care au ieşit din nou negative. „Am cerut să fiu testată, m-au testat joi noaptea la ora 12. Vineri, mi-a ieşit testul negativ. Noaptea, m-au testat din nou: testul a ieşit iarăşi negativ. Cu toate acestea, sâmbătă şi duminică m-au ţinut între pacienţi pozitivi. Credeţi-mă că le-am spus că dacă nu îmi dau drumul mă arunc pe geam. Şi domnul şef de secţie continua mereu: ce, bă, tu vrei condiţii ca la Viena? Ai călcat protocolul României, facultatea mea mi-ai călcat-o în picioare, că refuzi tratamentul”, a relatat Elena Lale.

Întrebată care este numele medicului şef de secţie care s-a adresat astfel, infirmiera a spus că este vorba despre „doctorul Ionescu”.

„De asta am făcut treaba asta, că nu am mai suportat să fiu călcată în picioare. Nimeni nu a avut curaj să facă treaba asta. Dar uite că nu s-au aşteptat de la o simplă infirmieră că va face aşa ceva. Privare de libertate eu numesc ceea ce a făcut domnul Ionescu. Este un băiat tinerel care este şef de secţie. La Slatina am fost ţinută. Unde erau Internele au făcut au făcut un bloc Covid. Acolo am fost băgată. Pentru oamenii mai mari, cum ar fi asistenţi-şefi, doctori sau cunoscuţii oraşului erau condiţii. Ei erau cu rezervă, cu toaletă în camera, cu televizoare. Or, ăştia mai mici eram vai viaţa noastră! Eu eram într-o cămăruţă care era, cândva, camera de gardă a unui medic. N-aveam pretenţii la televizor, vă daţi seama. Dar toată mâncarea pe care o primeam de la familie – că nu puteam să mănânc de acolo – mi se strica, pentru că nu aveam frigider. Mi se punea o sticlă de apă la uşă, că nu aveam voie să ies, stăteam încuiată. Am stat de joi, de la ora 14.00 până luni, dar nici luni nu plecam dacă nu spuneam că în numele meu o să vorbească domnul avocat. După ce am spus cuvintele astea au venit şi mi-au spus; doamna Lale, să vă faceţi bagajul că plecaţi acasă. Dacă nu spuneam aceste cuvinte şi acum eram acolo”, mai spune femeia.

Politica