Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Un milion de români și-au pierdut locurile de muncă

Publicat

pe

Piața muncii a fost greu încercată în această perioadă. Un milion de români și-au pierdut locul de muncă din cauza noului coronavirus. Iar industriile cele mai afectate au fost turismul, transporturile, domeniul ospitalității și al restaurantelor, iar criza economică apărută este departe de a se termina, scrie Digi24.

Evoluția contractelor suspendate din cauza de COVID-19

  • 1 aprilie – 795.291
  • 13 aprilie – 1.046.527
  • 14 mai – 544.479
  • 11 iunie – 237.760
  • 15 iunie – 142.482

(Sursa: Ministerul Muncii)

Numărul românilor care au rămas fără un loc de muncă este în realitate mult mai mare, deoarece aceste date ale autorităților nu îi cuprind și pe cei întorşi din străinătate.

„Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale. Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, arată Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin).

Românii din diaspora au fost cei mai mari investitori în 2019. De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, datele Băncii Mondiale, arată că românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari.

Continue Reading