miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olguta Vasilescu: Cresterile din sistemul public vor asigura o pensie mai mult decat decenta pentru toti romanii

“Cresterile din sistemul public vor asigura o pensie mai mult decat decenta pentru toti romanii”, a afirmat deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu, in contextul in care Camera Deputatilor a adoptat o initiativa legislativa care prevede supraimpozitarea tuturor pensiilor care nu respecta decat in parte principiul contributivitatii.

“Camera Deputatilor a adoptat azi, in calitate de camera decizionala, o initiativa legislativa care prevede supraimpozitarea tuturor pensiilor care nu respecta decat in parte principiul contributivitatii. Am vazut, in spatiul public, tot felul de opinii. Printre altele, ca sunt pensionari cu o pensie de peste 7000 de lei carora nu ar trebui sa li se aplice procentul de 85 la suta, fiindca au contribuit mult si pensia lor contributiva depaseste acest prag. Ii invit sa citeasca legea cu atentie. Pensia speciala sau de serviciu are doua componente: partea contributiva si bonusul acordat de statul roman. Daca partea lor contributiva trece de 7000 lei, impozitul ramane de 10 la suta, exact ca in sistemul public. De exemplu, daca o pensie este de 20000, iar partea pentru care s-a contribuit este de 10000, pana la 10000 se aplica 10 la suta impozit, iar pentru ceilalti 10000 se aplica suprataxarea. Deci aceasta lege respecta paralelismul cu legea pensiilor publice. Am vazut si multe pareri ca pensiile speciale trebuiau eliminate. Va reamintesc ca un astfel de proiect de lege a fost deja declarat neconstitutional.
Insist sa spun ca daca se va aplica formula de calcul din noua lege a pensiilor publice, nu va mai fi nevoie de pensii speciale, fiindca cresterile din sistemul public vor asigura o pensie mai mult decat decenta pentru toti romanii, nu doar pentru anumite categorii”, a afirmat Olguta Vasilescu.

Politica