joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Google România, amendată de CNCD în cazul Catedralei Mântuirii

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea companiei Google România cu 10.000 de lei, după ce, în mai, tag-ul de pe Google Maps pentru locul în care se află Catedrala Mântuirii Neamului a fost schimbat în „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.

Decizia a fost luată în şedinţa Colegiului Director al CNCD de miercuri.

Potrivit lui Cristian Jura, membru al Colegiului, care s-a autosesizat în acest caz, sancţionarea companiei este pentru discriminare şi pentru inacţiune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Noi am sancţionat compania Google România în primul rând pentru inacţiune, cu toate că au ştiut de ceea ce s-a întâmplat, ei nu au informat în niciun fel”, a afirmat Jura pentru Agerpres.

Potrivit reprezentantului CNCD, aceştia au mai spus că răspunderea ar aparţine Google Irlanda. Jura a afirmat că Google Irlanda a fost citat în acest sens.

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a afirmat că respectivul caz, de schimbare a tag-ului, „este o formă de discriminare, de umilire”.

„Se creează atmosferă degradantă, umilitoare. Noi am sancţionat Google România şi o să vedem ce o să zică instanţa. Şi am cerut Google România să publice un rezumat al hotărârii, am cerut să ia măsuri ca să controleze aceste tag-uiri, ca să prevină astfel de evenimente şi să îşi traducă termenii şi condiţiile în limba română”, a afirmat preşedintele CNCD.

Potrivit CNCD, Colegiul director obligă partea reclamată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor, Google Bucureşti să informeze acţionariatul privind situaţii similare, să traducă codul de conduită şi în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).

CNCD citează, în motivarea deciziei, şi articolul 15 din OG 137, care se referă la „comportamentul manifestat în public având caracter de propagandă naţional-şovină, de instigare la ură naţională sau rasială, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare îndreptată împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală”.

Politica