marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un gorjean a fost găsit într-o grotă din Munţii Cozia

Turiştii, care au ajuns duminică, 14 iunie, în Parcul Naţional Cozia din judeţul Vâlcea, au alertat autorităţile după ce dintr-o grotă aflată în apropierea Mănăstirii Stânişoara a ieşit un bărbat ca să le ceară de mâncare.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj al Postului de Jandarmerie din Călimăneşti, care l-a descoperit pe necunoscut într-un loc greu accesibil, de lângă o cascadă, după mai bine de o oră de căutări. Bărbatul a recunoscut că este pustnic, că a venit din Rovinari – Gorj în urmă cu două săptămâni, pentru a-şi căuta liniştea sufletească, că este ajutat cu mâncare de călugării de la Mănăstirile Turnu şi Stănişoara, care ştiu de prezenţa lui pe munte şi că vrea să fie lăsat în pace.

„Totul s-a întâmplat în jurul orelor 12.30, când echipajul de jandarmerie aflat în serviciu pe traseul montan Păuşa – Stănişoara (din Parcul Naţional Cozia – Vâlcea – n.r.), a fost sesizat de către turiştii din zonă cu privire la faptul că la aproximativ 1 km de Mânăstirea Stănişoara se află ascuns într-o grotă un bărbat, care cere de mâncare. După aproximativ o oră de căutări, întrucât grota se afla într-o zonă accidentată şi greu accesibilă, bărbatul a fost găsit de către jandarmi, într-o stare precară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebat de prezenţa lui în zonă, bărbatul în vârstă de 43 de ani, le-a comunicat jandarmilor faptul că este pustnic şi în urmă cu două săptămâni a plecat de acasă din motive religioase, pentru a medita în linişte. De asemenea, bărbatul a mărturisit că cere de mâncare turiştilor, deoarece nu are de unde să îşi procure întodeauna hrană”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea, Teodora Cincă, citată de Adevărul.

În cele din urmă, jandarmii l-au convins pe bărbat să plece, după ce acesta a refuzat categoric să meargă la spital. Un echipaj de pe ambulanţa care a fost solicitată în zonă i-a acordat primele îngrijiri medicale, dată fiind şi starea precară în care acesta se afla. Jandarmii l-au convins să urce în tren şi să meargă acasă.

Nu este pentru prima dată, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, când în grotele din Munţii Cozia sunt locuite de diverse persoane.

La începutul stării de urgenţă, în luna martie, într-o altă peşteră, aflată la aproximativ 5 kilometri depărtare de grota în care se stătea pustnicul din Gorj, au fost găsite două femei cu cinci copii. Locuiau acolo de 11 zile, când au fost descoperite tot de jandarmii montani. Au refuzat să spună motivul pentru care au plecat în pribegie cu copiii, dar şi ele au fost convinse să se întoarcă acasă de unde fuseseră date dispărute din data de 8 martie.

foto: Adevărul

Politica