vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai puțină politică, mai multă administrație: azi despre Parcul Romanescu

Cum de 1 iunie mulți craioveni au fost împreună cu copiii lor în Parcul Romanescu, inevitabil m-am gândit la bucuria pe care acesta a oferit-o generațiilor mai bine de o sută de ani. Parcul, inițial construit la marginea Craiovei, a devenit ușor, ușor chiar inima orașului, nu doar plâmânul lui verde, fiind în zilele noastre înconjurat de cartiere.

Parcul Romanescu trebuie să fie al craiovenilor: cu locuri de parcare, cu intrări secundare amenajate, cu angajați ai Poliției Locale care să nu mai dea ture cu mașina.
O întâmplare simplă m-a făcut să mă gândesc dacă acest parc nu merită mai mult. Nu doar o singură dată am întâlnit mașina Poliției Locale prin parc, în plină zi, uneori la plimbare, alteori în intervenție, cu girofarul pornit; nu este în regulă, o astfel de practică reprezintă o lipsă de respect pentru vizitatori și chiar un pericol. Este așa de greu să alegem alte variante? Propun să fie folosite biciclete, trotinete electrice, mașini electrice. Nu pun la socoteală că într-o zi aglomerată este mai ușor să te deplasezi cu astfel de mijloace. Este un locul unde mergi pentru liniște și aer curat, nu pentru a te feri de mașini, pentru a inhala noxele lor și pentru a fi deranjat de zgomotul pe care îl produc.

Parcul a fost într-o continuă reabilitate din 2013. S-a turnat asfalt pe alei, s-au schimbat borduri, s-a adus mobilier nou și s-a refăcut teatrul de vară. Multe s-au făcut cu rost, altele fără. Podul suspendat e renovat, dar tot închis. Deși de curând zona unde este ampalsată statuia cu cai a fost și ea refăcută, nimeni nu s-a gândit și la cei care vin în acest parc. Am văzut mulți șoferi învârtindu-se, încercând tot felul de soluții acrobatice să găsească un loc de parcare, vânătoarea după un loc de parcare trecând în sfera abilităților citadine. Un astfel de obiectiv are nevoie de parcări. Multe. Inutil să investești milioane de euro în amenajări, dacă nu începi cu începutul, cu locurile de parcare. O parcare în str. Potelu este necesară.
Și mai este ceva. Înțeleg că istoric intrarea principală a fost cea dinspre Calea Unirii, iar mai apoi cea din capătul Bulevardului Romanescu, dar acum și celelalte intrări secundare sunt din ce în ce mai folosite, așa că municipalitatea trebuie să vină cu o viziune nouă și să amenajeze corespunzător și intrările dinspre str. Potelu, Aleea Potelu sau din capătul Fântânii Popova.
Administrația locală nu este receptivă. Propun să ne îndreptăm atenția către cei care, dorind să facă sport, au nevoie de piste de atletism speciale sau trasee de alergat în zonele neasfaltate, să se amenajeze un loc pentru aparate fitness, o zonă cu terenuri multisport, o zonă cu destinația parc tematic și de aventuri pentru copii, un loc pentru jocuri de masă sau pentru socializare (care de altfel există, în spatele restaurantului Ciobănașul, dar a fost lăsat în paragină).

Policlinica Buna Vestire Craiova

O poveste tristă este cea a Castelului Fermecat. Puțini știu că acesta este proprietate privată. Așadar, în mijlocul Parcului Romanescu, proprietate publică conform H.G. nr. 141/2008 privind atestarea domeniului public al județului Dolj – Anexa 2 Domeniul public al municipiului Craiova, se află un imobil proprietate privată.
Este aproape neverosimil dacă te gândești că acest imobil a fost construit odată cu parcul în perioada 1901 – 1902, însă acest subiect merită o analiză separată.

Av. Lucian-Bernd Săuleanu

Politica