joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. O rețea de traficanți de droguri, desființată de DIICOT

Procurorii DIICOT au făcut joi 31 de percheziţii pe raza judeţelor Vâlcea, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri, trafic international de droguri, fraudă informatică şi spălare de bani. Membrii grupării sunt suspectați că au introdus în România 59 kg de canabis şi 1 kg de cocaină.

Potrivit unui comunicat DIICOT, pe parcursul unui an, între aprilie 2019 și mai 2020, membrii grupării au introdus în ţară şi pus în vânzare aproximativ 59 kg canabis şi 1 kg cocaină, cu o valoare de piaţă de 700.000 de euro.

De asemenea, membrii grupării au controlat mai multe fluxuri financiare prin deschiderea în România şi în alte ţări din Europa a 80 de conturi bancare ce au fost utilizate, pe de o parte, pentru a frauda, prin intermediul sistemelor informatice, mai multe persoane vătămate, iar pe de altă parte pentru transferarea şi ulterior retragerea sumelor de bani provenite din infracţiuni în România. Din aceste activități infracţionale au obținut aproximativ 2,6 milioane euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit sursei citate, gruparea a fost formată în primăvara anului 2019, iar liderul acesteia a obţinut mari sume de bani, el achiziţionând, într-o perioadă scurtă de timp, cinci case şi mai multe terenuri, trei autovehicule de lux în valoare de 250.000 de euro, dar şi alte bunuri cu o valoare totală de cel puţin 2 milioane de euro, în condiţiile existenţei unor venituri legale reale ale întregii sale familii, care nu reprezintă nici 5% din această sumă, semai arată în comunicat.

Conform DIICOT, liderul grupării a creat o adevărată reţea formată din persoane loiale, cu cazier, care au executat întocmai dispoziţiile sale.

Astfel, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, membrii grupării s-au deplasat în Spania, de unde au achiziţionat cantităţi importante de droguri, le-au introdus în ţară, le-au depozitat în locuri controlate de lider, iar ulterior le-au pus în vânzare către persoanele indicate de către acesta, sumele de bani obţinute revenindu-i în cea mai mare parte liderului.

De asemenea, cu ocazia acestor deplasări, au deschis şi conturi la unităţi bancare din Spania, care ulterior au fost folosite la comiterea infracţiunilor de spălare de bani şi fraudă informatică.

Liderul grupului a urmărit permanent delimitarea totală de activitatea infracţională pe care a coordonat-o şi a expus membrii grupului din palierele inferioare la eventuale măsuri de tragere la răspundere penală.

Acesta a stabilit reguli stricte de comunicare evitând în totalitate comunicarea prin intermediul telefonului cu ceilalţi membri ai grupării şi a luat măsuri, prin angajarea serviciilor unor companii, de a-şi verifica periodic locuinţa şi autoturismele pentru a se proteja de eventuale măsuri de supraveghere şi chiar a achiziţionat mai multe dispozitive electronice în acest scop.

În urma acţiunii de joi, au fost indisponibilizate 8 autoturisme care au fost predate Agenţiei Naţionale a Bunurilor Indisponibilizate, iar 32 de persoane vor fi aduse la audieri. 

foto: .diicot.ro

Politica