joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UE: România primește 31 de miliarde de euro pentru redresarea economică

19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro. În total, 31,2 de miliarde de euro. Acesta este pachetul financiar rezervat României în planul de relansare economică prezentat de Comisia Europeană, scrie Digi24.

Țara noastră are a cincea cea mai mare alocare de fonduri.

Cea mai mare alocare o are, așa cum era de așteptat, Italia, țara cea mai puternic lovită. Total se aproape de 173 de miliarde de euro. Din acestea, 82 miliarde de euro vor fi sume nerambursabile. Spania are alocări de 140 de miliarde de euro, din care subvenții de 77 de miliarde de euro. Franța, deși a suferit puternic, primește doar 39 de miliarde. Însă Parisul se bazează pe resursele interne.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Foarte sus se află Grecia, cu sprijin de 32 de miliarde. Atena nu a avut o criză sanitară de proporții, însă șocul economic va fi mare pentru că e o țară dependentă de încasările din turism, cele care vor reveni greu. Iar în cazul Greciei a contat enorm gradul mare de îndatorare al țării. Cum de altfel a fost un criteriu și în cazul Italiei.

Germania, care a fost un promotor al planului, are alocări de doar 28 de miliarde de euro. Însă guvernul de la Berlin are pachete naționale de sprijin suficiente.

În schimb, Ungaria primește doar 15 miliarde de euro. Se poate vedea o penalizare a derapajelor autocratice de la Budapesta.

Polonia va avea acces la finanțare de 64 de miliarde de euro. Dincolo de curentul politic acolo s-ar putea să fi contat mult interesele economice ale Germaniei.

Planul Comisiei Europene se bazează pe propunerile făcute de Franța și Germania, ceea ce îi crește șansele de a fi aprobat. Așadar, România ar putea primi în total 31,2 miliarde de euro. Sunt banii cu care ar putea fi construiți 6.240 de kilometri de autostradă, sau 78 de spitale cu câte 1.000 de paturi sau 4.800 de școli, fiecare cu sală de sport.

Politica