joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un nou scandal în Parlament. Proiectul privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor, retrimis la comisie

Proiectul UDMR pentru declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, scos de la sertar după 3 ani și pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, a fost retrimis la comisie pentru două săptămâni.

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a afirmat că proiectul este umilitor și că „UDMR vrea să sărbătorească un masacru asupra românilor”, potrivit Hotnews.

„Nu mi-am dat acordul pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Acest proiect din 2017 nu are de ce să fie întors la comisie, mai ales că atunci s-a dezbătut la Comisia pentru drepturilor omului, reprezentantul UDMR a spus că nu are de făcut modificări. De ce să întoarcem proiectul la comisie? De ce nu-l respingem? Este un proiect umilitor, se doreşte reîntoarcerea lui la sertar pentru ca UDMR să găsească un moment favorabil adoptării lui. Trebuie dezbătut astăzi şi să fie respins”, a susţinut Paşcan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În replică, Marcel Ciolacu a afirmat că decizia de retrimitere la comisie a fost luată regulamentar şi, procedural, nu se mai poate reveni asupra hotărârii

„Această hotărâre a fost luată regulamentar înainte de începerea dezbaterea pe ordinea de zi. Toţi liderii de grup au fost de acord. Eu, ca preşedinte al Camerei, iau act de decizia liderilor de grup. Momentul din punct ce vedere procedural este depăşit şi este retrimis la comisie pentru două săptămâni. Există o hotărâre a liderilor şi, dacă aş supune la vot, aş încălca regulamentul”, a spus Ciolacu.
Poziţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost susţinută de reprezentanţii grupurilor PSD şi PNL.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de act normativ.

Proiectul prevede ca în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural‐artistice dedicate acestei zile.

Politica