vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Curtea Constituţională va hotărî miercuri dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament sau de Guvern

Curtea Constituţională (CCR) va hotărî miercuri dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament (prin lege) sau de Guvern (prin hotârâre).

În funcţie de sentinţă, PSD ar putea da peste cap planul premierului Orban, care ar prefera alegeri locale în luna septembrie, scrie Adevărul.

În ultimii 30 de ani, toate alegerile – locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale – au fost fixate de Executiv prin hotărâre de guvern.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acum, social-democraţii vor să împingă scrutinul cât mai aproape de luna decembrie, pentru a accentua erodarea PNL.  În schimb, premierul Ludovic Orban şi-ar dori ca alegerile locale să aibă loc la finalul lunii septembrie, din motive sanitare şi politice. Potrivit medicilor, în octombrie-noiembrie ar putea apărea al doilea val de coronavirus, deci România ar fi forţată să intre din nou în carantină. Prin urmare, nu se va mai putea ieşi la urne în 2020. Strict politic, Guvernul preferă să organizeze alegeri locale cât mai devreme, astfel încât să scape de mulţi dintre primarii PSD.

De cealaltă parte, majoritatea liderilor PSD nu vor ca scrutinul să aibă loc în septembrie. Social-democraţii ar prefera să împing alegerile locale cât mai aproape de data alegerilor parlamentare, astfel încât PNL să scadă şi mai mult în sondaje.

Reamintim că, mandatele aleşilor locali – primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni – au fost prelungite de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, până ”cel târziu” la finalul lunii decembrie.

În mod normal, aleşii locali ar trebui să-ţi termine mandatele în luna iunie.

Constituţia nu prevede nicio situaţie în care mandatele aleşilor locali să fie prelungite – nici măcar starea de război. Comparativ, Legea fundamentală stipulează clar că mandatul parlamentarilor e de patru ani, ”care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora”.

Prin urmare, CCR ar trebui să declare neconstituţională atât ordonanţa de urgenţă a Guvernului, cât şi legea PSD prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali. Drept consecinţă, Guvernul ar trebui să organizeze alegeri locale de urgenţă.

Există şi un precedent în jurisprudenţa Curţii. La finalul anului 2011, Guvernul Boc a încercat să comaseze alegerile locale din iunie 2012 cu cele parlamentare din decembrie, motivând că ar economisi 30 de milioane de euro la bugetul de stat. România era în plină criză economică. Însă CCR a respins proiectul Guvernului Boc, care ar fi prleungit mandatele primarilor cu încă jumătate de an.

Politica