miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Secretarul de Stat Mihai Firică, reprezentantul României la Consiliul UE la secțiunea cultură și audiovizual

Ministerul Culturii a fost reprezentat, miercuri, la cea de-a doua dezbatere interministerială organizată în regim de videoconferință de către Președinția croată a Consiliului UE sub denumirea Cultura în (timp de) criză: guvernare responsabilă pentru soluții durabile. Secretarul de stat Mihai FIRICĂ, prezent la eveniment, a transmis un mesaj de solidaritate a României față de eforturile de la nivel european de contracarare a efectelor pandemiei Covid-19 asupra întregului sector cultural.

Reprezentantul României a punctat acțiunile și inițiativele care ar trebui să ne ajute să depășim acest moment, dar și obstacolele pentru sectoarele culturale și creative, pentru sprijirea și redresarea economică și profesională a artiștilor, creatorilor și profesioniștilor culturali. A fost adusă în discuție următoarea generație de programe europene și a fost propusă introducerea condițiilor de concurență echitabilă (level playing field) și în următorul Program Europa Creativă, ca mijloc de promovare a creațiilor de înaltă calitate și pentru a asigura circulația transfrontalieră a acestora.
Referitor la Planul de redresare economică EU Recovery Plan, reprezentantul României a transmis un mesaj de sprijin pentru inițiativa Comisiei de a include sectoarele culturale și creative în acest plan, pentru a beneficia de măsuri clare de sprijin, printre domeniile de acțiune care au fost cel mai grav afectate de criză.

Un alt aspect important, evidențiat de Mihai FIRICĂ, a fost cel legat de viitoarele capitale europene ale culturii. Statele membre trebuie să aibă în vedere consecințele pandemiei asupra procesului de organizare a evenimentelor sub egida Capitale Europene ale Culturii stabilite pentru anii următori, iar România se află, în contextul acestei pandemii, în proces de derulare a programului cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Mesajul Shine your light – Light up your city! (Luminează orașul prin tine!) induce ideea dimensiunii participative a culturii, iar în acest context pandemic o parte centrală a programului va fi pierdută, deoarece participarea, energia umană și vibrația orașului nu pot fi transpuse în mediul digital/virtual.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Putem găzdui Capitala Europeană a Culturii într-un moment mai bun. Trebuie să oferim cetăţenilor Timişoarei şansa de a demonstra cât de mândri sunt de a organiza o capitală culturală europeană”, a susţinut Secretarul de Stat Mihai Firică.
Astfel, cu această ocazie, Ministerul Culturii România a lansat o invitație celorlalte state membre pentru un proces de reflecție, alături de Comisie, asupra posibilelor soluții pentru orașele afectate de probabila amânare a derulării programelor culturale.
„Contribuția comună la elaborarea unei propuneri legislative, anunțate de Comisie, este esențială, pentru ca aceasta să se bazeze pe soluții agreate de părțile implicate, din toate statele membre UE vizate. Principala lecție pe care am învățat-o în această perioadă este faptul că importanța culturii a devenit mult mai clară, marcându-ne identitar stilurile de viață și conviețuirea. Cultura este inspirație și aduce confort și speranță, și va deține un rol esențial în revenirea și reconstruirea societății noastre într-o nouă paradigmă. În mod paradoxal, criza provocată de coronavirus a adus, pentru prima dată în istoria recentă, cultura ca subiect principal la nivel central și public. S-au făcut pași importanți pentru promovarea conceptului de cultură la nivelul mentalității generale”, a precizat domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Ministrul Gheorghiu a semnat Declarația privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19, alături de alți 25 de miniștri din Uniunea Europeană. În spiritul Declarației, România consideră relevante inițiativele de susținere a sectorului cultural – creativ, inclusiv a celor din domeniul audiovizual și mass-media, care vin în sprijinul întreprinderilor și al persoanelor afectate de criză, protejând în egală măsură bunăstarea cetățenilor europeni, prin facilitarea accesului acestora la conținut cultural on-line.

Politica