Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Mehedinți. Nou focar de pestă porcină africană. Peste 600 de porci vor fi sacrificați

Publicat

pe

A fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din localitatea Vrancea, județul Mehedinți. Prefectul Cristinel Pavel a convocat luni, 18 mai, în ședință extraordinară, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Mehedinți. În aceeași zi a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea aprobării planului de măsuri dezbătut în CLCB.

„A fost confirmată pesta porcină africană şi la o exploataţie comercială de suine aflată în imediata vecinătate a fermei din localitatea Vrancea, unde în data de 8 mai a.c. s-a înregistrat primul focar. Și în acest caz se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 600 capete suine, conform planului de măsuri de combatere a bolii, aprobat în şedinţa de astăzi a Centrului Local de Combatere a Bolilor Mehedinți”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți a aprobat măsura uciderii celor 609 de porci din exploatație. Clădirile destinate adăpostului porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curățate și dezinfectate.

Ferma din Vrancea este o fermă de reproducție de elită din Țară, potrivit medicului veterinar Dorin Ganea.

„Din păcate trebuie să vă spun că și la această fermă, care este situată lângă ferma vecină, unde a apărut în urmă cu o săptămână primul focar, s-a difuzat virusul pestei porcine, fermele fiind foarte aproape una de cealaltă. Fiind vorba de un virus, acesta se difuzează foarte rapid, deci era imposibil să nu se contamineze, indiferent ce măsuri de biosecuritate luam noi fiindcă e transportat pe curenți de aer. Din păcate este vorba de o fermă de reproducție de elită în țară”, a precizat medicul veterinar Dorin Ganea.

Porcii vor fi uciși sub control oficial, sub supravegherea DSVSA Mehedinți, IPJ Mehedinți, IJJ Mehedinți, proprietarului exploatației, Consiliului Local Burila Mare, Direcției Agricole Mehedinți, Oficiului Județean de Zootehnie Mehedinți.

Vineri, 8 mai a.c, a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în cazul unei ferme de creștere și reproducție a suinelor din satul Vrancea (comuna Burila Mare).

Momentan, pe raza județului Mehedinți sunt active 5 focare de pestă porcină africană(PPA), în 5 fonduri de vânătoare, respectiv Punghina, Corlățel, Ceranganul, Burila Mare și Șvinița.

Continue Reading