joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Decizie fără precedent în ultimii 30 de ani. Parlamentul modifică hotărârea de Guvern privind starea de alertă

Decizie fără precedent în ultimii 30 de ani. O hotărâre de Guvern, cea prin care se declară starea de alertă, este modificată printr-o hotărâre a Parlamentului. Totul a fost aranjat de PSD care a introdus mai întâi în legea stării de alertă un articol prin care și-a creat această posibilitate, iar apoi a modificat anexele hotărârii de Guvern în comisiile juridice.

Motivul: menținerea la masa deciziei privind numirile în spitale a propriilor oameni.

Parlamentarii juriști au decis marți seară, în Comisiile de specialitate să amendeze măsurile luate de către Guvern privind aplicarea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
Mai exact, la propunerea PSD s-au introdus două amendamente: unul care securizează posturile propriilor oameni numiți la conducerea spitalelor și al doilea care prevede obligativitatea Guvernului de a acorda măști pentru persoanele defavorizate. Astfel modificările vizează anexe care fac parte integrantă din Hotărârea de Guvern, ceea ce înseamnă că aceasta este modificată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că Parlamentul a creat un conflict juridic de natură constituțională prin înscrierea în lege a obligației Guvernului de a supune hotărârea spre aprobarea Parlamentului.

„Este un lucru neobișnuit ceea ce se întâmplă pentru că în Constituție este vorba de separarea puterilor în stat. Hotărârile se dau pentru executarea legilor. Este prima dată când se întâmplă că o HG să fie supusă aprobării Parlamentului. Nu este în regulă pentru că HG pot fi atacate în justiție și justiția poate să le anuleze. O hotărâre aprobată de Parlament nu știu cum va putea fi atacată în justiție pentru că un judecător nu poate anula actele Parlamentului.

Este de neînțeles, este în afara logicii juridice toată povestea asta. Văd că ei scriu în lege ce vor ei, dar deasupra Parlamentului este cerul și Constituția și Constituția trebuie respectată și de către Parlament. Ăsta e statul de drept și cel care emite legea o și respectă. Se creează un conflict juridic de natură constitutională între Parlament și Guvern iar conflictul a fost creat de Parlament prin înscrierea în lege a obligației Guvernului de a supune hotărârea spre aprobarea Parlamentului”, a explicat Zegrean pentru HotNews.ro

Parlamentul se reunește miercuri în ședință comună a celor două camere pentru a aproba starea de alertă pe teritoriul României și măsurile de prevenire a epidemiei de COVID 19.

Politica