vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proteste față de restricții, în mai multe țări din Europa

O manifestaţie antiguvernamentală în capitala Varşovia, unde manifestanţii au denunţat „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice” a fost oprită de Poliția poloneză, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări.

Pe Facebook, organizatorii protestului, care se declară independenţi, au explicat că sunt indignaţi de „anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice”. Lor li s-au alăturat antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză, pe care îl consideră insuficient, a consemnat AFP.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proteste similare au avut loc și în Germania, Elveția, Marea Britanie, dar și România.

În Germania, mii de oameni au manifestat sâmbătă împotriva restricţiilor impuse pentru a limita pandemia, în multe cazuri cu mult mai mulţi participanţi decât era aprobat, notează dpa.

La Munchen, au vrut să ia parte la manifestaţie mult peste cei 1.000 de participanţi aprobaţi de municipalitate, dar poliţia nu le-a permis intrarea în zona prevăzută pentru protest, piaţa Theresienwiese, unde are loc de regulă Oktoberfest. Totuşi, protestatarii au rămas în cea mai mare parte paşnici.

Municipalitatea permisese manifestaţia cu condiţia unei participări de până la 1.000 de persoane, la o distanţă de 1,5 metri una de alta şi pentru nu mai mult de două ore.

Proteste similare au avut loc între altele şi la Berlin, Stuttgart, Hamburg, Koln, Dusseldorf, Dortmund şi Essen.

La Frankfurt, poliţia s-a confruntat cu misiunea dificilă de a-i ţine la distanţă pe protestatari şi contramanifestanţi, fiecare tabără numărând circa 1.500 de participanţi. Un bărbat a fost arestat după ce a făcut salutul nazist, care este ilegal în Germania.

În Elveţia, adunările de peste 5 persoane sunt interzise. Forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa federală din Berna, în apropiere de care se află sediul guvernului şi parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii – în majoritate persoane mature, a constatat AFP – s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”. Circa 10 dintre protestatari au fost reţinuţi de poliţie.

Şi poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor, în primul weekend după ce premierul Boris Johnson a anunţat o uşoară relaxare a lockdown-ului în Anglia, a relatat Reuters.

Un număr de 19 persoane au fost reţinute şi alte 10 amendate în Hyde Park, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane.

Politica