marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stare de alertă! Ce se schimbă?

România iese, după două luni, din starea de urgenţă. De astăzi, intră în vigoare starea de alertă.
Prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a adoptat, joi, prelungirea unor măsuri ale celor afectaţi de restricţii. Este vorba, între altele, despre prelungirea şomajului tehnic până la 1 iunie şi despre măsura de acordare de zile libere părinţilor pe perioada suspendării cursurilor în şcoli, adică până la 12 iunie. Totodată, măsura amânării plăţii ratelor a fost prelungită până la 15 iunie.
Prin aceeaşi ordonanţă s-a stabilit acordarea transportului gratuit pentru elevi.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă urma să anunţe clar, joi seara, ce măsuri vor fi luate, însă până la încheierea ediţiei ședinţa nu se terminase.
Parlamentul adoptase, miercuri, o lege cu măsurile care pot fi aplicate în starea de alertă.
Între prevederile legii se arată că în timpul stării de alertă se poate suspenda activitatea restaurantelor, a hotelurilor, teraselor. Însă terasele pot fi deschise şi se pot servi băuturi şi mâncare dacă sunt respectate regulile de protecţie socială. Se pot deschide şi mai multe magazine din mall-uri dacă au acces prin exteriorul centrelor comerciale şi dacă au suprafeţe mari.
Se deschid, aşa cum se anunţase, cabinetele stomatologice. Și centrele de îngrijire personală vor fi deschise dar şi aici trebuie respectate reguli de protecţie.
Pe de altă parte, conform legii, românii care intră în ţară sunt scutiţi de autoizolare şi de carantină instituţionalizată dacă prezintă un certificat emis de medic care să spună că este negativ la Covid-19. Certificatul, notează Mediafax, trebuie tradus în română şi trebuie eliberat înainte cu maxim 48 de ore. Pentru cei care vin din Republica Moldova, regula nu se aplică.
În mijloacele de trasport în comun, românii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie.

Politica