vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Carne de pasăre din Polonia, contaminată cu Salmonella, confiscată de inspectorii veterinari

O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Carnea de pasăre se afla la două societăţi comerciale din judeţele Bihor (o tonă) şi Ilfov (20 tone), toată cantitatea urmând a fi dirijată spre neutralizare.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis Agerpres, în perioada 31 martie – 30 aprilie 2020, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat la nivel naţional o serie de controale tematice pentru verificarea modului în care sunt respectate, de către operatorii din sectorul alimentar, condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi ouălor de consum provenite din comerţul intracomunitar (cu precădere Polonia şi Ungaria), dar şi din ţări terţe (în special Ucraina).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Verificările s-au efectuat la nivelul unităţilor de destinaţie (unităţi independente de depozitare a cărnii de pasăre/ouălor, unităţi de reambalare a cărnii de pasăre, centre de ambalare ouă, centre logistice de distribuţie) şi unităţilor de tip catering, controalele având ca scop, pe de o parte, stabilirea originii cărnii şi ouălor pentru ca autorităţile să se asigure că acestea nu provin din zone aflate sub restricţii sanitare veterinare ca urmare a evoluţiei influenţei aviare (gripa aviară), iar pe de altă parte, cu ocazia controalelor documentare, de identitate şi fizice, au fost prelevate probe în vederea verificării prin analize de laborator a respectării criteriilor microbiologice şi de siguranţă alimentară în carnea proaspătă de pasăre, precum şi în loturile de ouă provenite din schimburi intracomunitare, posibil contaminate cu Salmonella.

Potrivit sursei citate, au fost recoltate un număr de 138 de probe de carne de pasăre, fiind efectuate 690 de analize în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice de siguranţă alimentară.

ANSVSA precizează că au mai fost identificate în urma analizelor de laborator alte 7 loturi de carne de pasăre proaspătă provenită din schimburi intracomunitare, la care s-a detectat prezenţa altor serotipuri de Salmonella cu patogenitate scăzută. În cazul acestor loturi de carne reprezentanţii ANSVSA au aplicat măsurile legale, toate aceste situaţii neconforme fiind notificate statelor membre UE de origine şi unităţilor producătoare prin Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC).

În cadrul controalelor oficiale care vizau verificarea calităţii ouălelor de consum provenite din statele membre UE (Polonia şi Grecia) au fost prelevate 46 de probe, fiind efectuate un număr de 92 de analize de laborator microbiologice pentru detectarea prezenţei Salmonella. „Toate probele de ouă analizate au fost conforme cu criteriile microbiologice ale legislaţiei în vigoare”, au adăugat reprezentanţii Autorităţii.

Politica