joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iohannis a anunţat ce măsuri devin obligatorii din 15 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând cu data de 15 mai se redeschid magazinele care au intrare direct din stradă, deci mall-urile vor rămâne în continuare cu lacătul pe uşă. Deplasarea în afara localităţii de domiciliu va necesita în continuare declaraţie scrisă. În interiorul localităţii se va circula liber. Bisericile vor putea ţine slujbele numai în aer liber. Sportivii profesionişti pot să-şi reia antrenamentele.

Ce devine obligatoriu din 15 mai:

  • Masca care acoperă gura şi nasul, atunci când ne găsim în spaţii interioare. De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situaţii, de exemplu când mergem cu transportul public în comun, când intrăm în staţia de metrou, evident în metrou, deci în interior masca este obligatorie.
  • Este obligatorie, atenţie, nu este o recomandare, este obligatorie păstrarea unei distanţe, distanţa obligatorie între persoane este de 1,5 metri, asta însemnând distanţa a două braţe; dacă amândoi întindem braţul, distanţa căutată este asta.

Președintele a anunțat, de asemenea, că din 15 mai se renunță la obligaţia de a sta acasă şi se renunţă la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii. ”Totuşi, în interesul nostru şi al celor pe care dorim să îi protejăm, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii”, a spus Iohannis.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a mai spus că ”este interzisă deplasarea în afara localităţii, sigur, cu excepţii. Aceste excepţii vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, sunt excepţii naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole; se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuşi, când ieşim din localitate este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucureştiului foarte multă lume vine la serviciu în Bucureşti şi se întoarce. Pentru aceste deplasări, în interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declaraţie. Dar dacă mergeţi, de exemplu, din Bucureşti într-un oraş din provincie, pentru a rezolva o problemă care se încadrează între excepţii, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă”.

Referitor la Biserici, președintele a spus: ”Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale şi anume serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra obligatoriu distanţa de 1 metru şi jumătate. În a doua şi în a treia etapă, aceste condiţii vor fi, evident, rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi, repet – în această primă etapă doar în aer liber”.

Pentru sportivi, Iohannis a menționt două situaţii. ”Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, de verificări medicale, însă competiţiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe. Deci, repet – sportivii profesionişti îşi pot relua cantonamentele în condiţii foarte clare descrise, dar competiţiile sportive nu vor reluate acum, în prima etapă. Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual – sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Deci, pentru amatori este posibil să îşi reia activitatea doar la sporturi individuale şi doar în aer liber. Iar dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde îşi schimbă echipamentul, nu este permis”.







Politica