vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Zeci de focare de pestă porcină africană, active în prima parte a anului ,au fost stinse

67 focare de pestă porcină africană au fost închise, iar de la sfârşitul lunii februarie niciun focar nou nu a mai apărut în gospodăriile oamenilor.

Potrivit Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt: „Săptămâna trecută a fost finalizată acţiunea de stingere a celor 67 de focare active de pestă porcină africană situate în zona de sud a judeţului . În această săptămână se derulează acţiuni de prelevare de probe de sânge şi examinări clinice ale porcilor din gospodăriile populaţiei aflate în zonele de restricţie, în vederea stingerii ultimului focar activ confirmat în luna marie 2020, la porci domestici dintr-o exploataţie nonprofesională situată în localitatea Sopîrliţa .

Rămân active focarele confirmate la porcii mistreţi de pe fondurile cinegetice FV 43 Frunzaru, FV 53 Orlea, FV 40 Dăneasa (confirmate în cursul anului 2019) şi FV 3 Spineni, FV 15 Cîrlogani, FV 20 Izvoru (confirmate în cursul anului 2020)“, au transmis reprezentanţii DSVSA Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autorităţile fac însă în continuare apel la populaţie să transmită cazurile de boală care apar şi să sacrifice şi neutralizeze animalele bolnave, astfel încât să se reducă riscul reizbucnirii epidemiei.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic“, mai spun reprezentanţii DSVSA, citati de Adevărul.

Restricţiile de mişcare impuse din cauza epidemiei de pestă porcină africană rămân în continuare valabile. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi a produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţii (nu intră şi nu ies animale sau produse rezultate în urma sacrificării acestora în localităţile din zonele de protecţie, respectiv supraveghere în jurul focarelor active), iar târgurile rămân în continuare închise.




Politica