miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cisternă cu apă adusă cetățenilor din Orșova, rămași fără apă potabilă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinți a trimis duminică, la Orșova, o cisternă cu apă pentru cetățenii care au rămas fără apă potabilă, după ce o problemă apărută la priza de captare a apei a dus la întreruperea furnizării în întreg municipiul.

Un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Orșova se află în zona centrală a orașului, vizavi de primărie, pentru a asigura distribuirea apei menajere către populație.

Pompierii au asigurat transportul apei menajere și la Spitalul Municipal Orșova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Furnizarea apei potabile în municipiul Orșova a fost întreruptă duminică, 3 mai a.c., din cauza problemelor care au apărut la priza de captare a apei de la Topleț.

Potrivit autorităților, precipitațiile abundente care au căzut în ultimele ore în județul Mehedinți, au făcut ca apa să aibă un grad mare de turbiditate, ceea ce o face improprie consumului casnic.

„La priza de captare din localitatea Topleț (județul Caraș Severin) a apărut un fenomen inexplicabil, un grad mare de turbiditate al apei, un fenomen de aluvionare excesivă. Nu știm din ce motiv s-a petrecut acest lucru, se pare că din cauza precipitațiilor abundente, dar s-ar putea și din cauza unor mișcări tectonice. Am dispus, împreună cu DSP Mehedinți, oprirea temporară a alimentării cu apă a municipiului Orșova, pentru că reprezintă în momentul de față un pericol pentru sănătatea orșovenilor, urmând ca ISU Mehedinți și autoritatea publică locală să asigure apa menajeră”, spune prefectul Cristinel Pavel.

Ceea ce s-a întâmplat la Topleț este un fenomen excepțional

Inginerul Cornel Meilescu, expert hidro-geolog, care a analizat situația la fața locului împreună cu prefectul Cristinel Pavel, spune că ceea ce s-a întâmplat duminică la Topleț este un fenomen excepțional.

„Izvorul carstic de la Bîrza este un izvor destul de stabil din punct de vedere fizico-chimic. Ceea ce s-a întâmplat acum este un fenomen cu totul excepțional. Cauzele sunt naturale, iar fenomenul va dura ceva timp până se reduce această creștere a suspensiilor. Izvorul are o zonă destul de largă, el captează ape de peste 20 de km ca distanță din Munții Mehedinți și Podișul Mehedinți. În toată această succesiune de galerii posibil să se fi acumulat cantități mari de mâl și ceva fenomene naturale au dus la mișcarea posibil a acestora, iar apele au spălat și au ajuns la izvor”, a explicat ing. Cornel Meilescu.

Politica