sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Transferul de plasmă cu anticorpi, folosit în tratamentul pacienților critici care au Covid-19

Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a confirmat într-un interviu pentru Digi24 că în România va fi recoltată plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19 pentru a fi transferată altor persoane, aflate în stare critică, pentru a le ajuta în lupta cu virusul.

România a primit o donație de trei aparate de plasmafereză, iar în prezent există 1.000 de persoane vindecate.

Această plasmă se va recolta în trei centre, urmând ca ea să fie folosită la pacienții critici.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Plasma va fi prelevată de la cei care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19 prin testarea moleculară.

„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.

Tehnica nu este nouă, ci dimpotrivă, a fost folosită și în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Este o metodă de transmitere a anticorpilor dezvoltați de o persoană care s-a vindecat către o alta care încă se luptă cu virusul. Și China, dar și Statele Unite și  din ce în ce mai multe țări apelează la terapia aceasta. 

„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, explica de curând doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă. 

Politica