vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

PMP Dolj: Românii au dreptul să știe cum se cheltuiesc banii publici

Deputat Ion Cupă, Președinte PMP Dolj: „Cerem ca inițiativa noastră legislativă privind creșterea transparenței în acțiunea administrațiilor publice să fie deblocată și transpusă în lege prin adoptarea unei ordonanțe de urgență”

În condițiile în care Starea de Urgenţă instituită de Preşedinte şi ordonanţele militare succesive au scurtat semnificativ termenele privind derularea achiziţiilor publice, obligația de transparență a statului român, a administrațiilor publice locale crește, o dată în plus.
Românii au dreptul să ştie, peste tot în țară, deci și în județul Dolj, ce bani încasează statul şi instituţiile sale şi pe ce îi cheltuieşte, fie că vorbim de salariile angajaţilor sau de contractele de achiziții.
PMP a depus în urmă cu mai mult timp o inițiativă legislativă privind creșterea transparenței modului de cheltuire a banului public. Din păcate PSD a blocat, pe timpul guvernării sale, acest proiect de lege.
Cerem  Guvernului Orban adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să transpună în lege această iniţiativă a PMP, blocată la Camera Deputaţilor.
Proiectul PMP prevede introducerea obligaţiei de a publica online, pe site-ul instituţiilor, toate informaţiile de interes public cu privire la venituri şi cheltuieli privind administraţiile publice, obligativitatea publicării informaţiilor legate de achiziţiile publice, achiziţiile sectoriale şi concesiunile de lucrări şi servicii, respectiv lista de contracte încheiate de instituţiile publice.
„Ținând cont de toate  provocările impuse de măsurile de distanţare socială, digitalizarea şi transparenţa informaţiilor trebuie să fie priorităţi de prim rang. Românii au dreptul să ştie ce bani încasează statul şi instituţiile sale şi pe ce îi cheltuieşte. Trebuie evitate orice tentații sau practici birocratice excesive  menite a bloca accesul cetăţenilor la informaţiile privind activităţile instituţiilor statului”- a precizat deputatul Ion Cupă, lider al PMP Dolj.
O astfel de Ordonanță de Urgență ar crea beneficii majore în ceea ce priveşte transparenţa guvernamentală, prevenirea actelor de corupţie, informarea în timp real a cetăţenilor dar şi reducerea birocraţiei prin valorificarea tehnologiilor electronice.

Biroul de Presă PMP Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica