Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ministrul Sănătății: Pacienții oncologici, cei care fac dializă și îngrijitorii din căminele pentru bătrâni, testați pentru COVID

Publicat

pe

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat joi propunerea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum și a definiției de caz. Astfel, vor fi testați pacienții care sunt în procedura de transplant, cei care au cancer, pacienții care fac dializă, gravidele în izolare sau carantină și peronalul din căminele de bătrâni. De asemenea, vor fi testați și medicii care au intrat în contact direct cu un caz confirmat.

Potrivit unui comunicat al ministerului, „Având în vedere că, în prezent, România a trecut într-o altă fază epidemiologică, specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în prioritățile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces”.

Categoriile de persoane care vor fi testate pentru COVID-19: pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.

De asemenea, pacienții asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital — 2 teste la 24 de ore interval.

Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie — de 2 ori pe lună.

Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive.

Hemodializați simptomatici.

Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților.

Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.

Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe lună.

Totodată, s-a hotărât că unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

România va putea efectua 6.000 de teste pe zi pentru depistarea COVID-19, după operaționalizarea tuturor aparatelor PCR, însă acest număr depinde și de personalul pregătit care lucrează pe ele, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la începutul ședinței de Guvern de miercuri. În acest moment, pot fi efectuate până la 4.700 de teste pe zi.

Continue Reading