vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Recomandări ANPC: Evitaţi să cumpăraţi carne din „portbagajele maşinilor”!

Pentru că se apropie sărbătorile și foarte mulți încep să-și facă aprovizionări, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a făcut o serie de recomandări.


Potrivit ANPC, ”pentru ca produsele pe care le cumpărați în această periodă, premergătoare Sărbătorilor Pascale, să nu fie un pericol pentru sănătatea dvs., vp recomandăm să cumpărați produse alimentare perisabile ( carne de miel, pește, ouă etc.) numai din locuri amenajate și autorizate ( măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe ) care dispun de echipamente ( vitrine frigorifice, termometre ) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar. În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus Covid-19 operatorii economici autorizați, care comercializează produse alimentare perisabile (carne de miel, peste, ouă etc.) trebuie să i-a măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea acestui virus și să protejeze sănătatea consumatorilor. Astfel, angajații trebuie să fie dotați cu măști, mănuși de unică folosință, vizier sau ochelari de protecție”.

Potrivit sursei citate, comercializarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) trebuie să se va facă numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate ( măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe ) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii sunt sfătuiți să evite cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.

De asemenea, ”verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezența mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafață o pelicula uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;

– Că o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați la mielul cumpărat copită și dentiția specifice ierbivorelor ( la dentiție se va urmări în special lipsa caninilor).

– Se va acordă atenție prețului afișat și se va verifică concordanță dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă; – Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider”.

Și achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate, spun reprezentanții ANPC: ”Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;

– Ouăle de consum trebuie să prezinte coajă, intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine;

– La spargerea oului, albusul trebuie să fie de consistentă densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;

– În cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: – categoria de calitate (A); – categoria de greutate (Clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate ​XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; ​L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g”.

Și nu în ultimul rând, achiziționarea vopselei de ouă se va face numai din locuri autorizate: ”Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și dată durabilității minimale. Atenție ! Nu utilizați la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile . Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele , poate prezența un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră”.

Politica