joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vizitele de Paști pot intra sub incidență penală

Poliția atrage atenția că eventualele încercări de a ieși din casă în ziua de Paște și de a face vizite sub pretextul că ducem părinților produse pentru masa pascală vor fi sortite eșecului și riscă să intre sub incidență penală.

Într-o postare pe Facebook, poliția atrage atenția: „Mult nu mai este și o să urmeze întrebări de genul: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

„Desigur. Conform ordonanței militare, trebuie să ai asupra ta cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave” – răspunde Poliția, care însă adaugă: „Dar nu uita că aici nu sunt incluse vizitele în ziua de Paște”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat că măsurile de carantină din România au funcționat și vor funcționa dacă în continuare respectăm recomandările care s-au dat, pentru că toate măsurile care s-au luat depind de un actor principal: populația.

„Dacă respectăm regulile care s-au impus și mai suportăm o perioadă, este posibil să ajungem să avem un platou (o curbă plată în evoluția cazurilor – n.r.) și să începem să scadem, până să ajungem la situația în care au ajuns alte țări. Dar acest lucru depinde de noi toți, nu numai de autorități și decidenți”, a arătat secretarul de stat la Digi24.

Acesta a fost întrebat dacă oamenii vor putea merge de Paște în vizită la părinți bifând pe declarația pe proprie răspundere „ajutor acordat persoanelor în vârstă”?

„Ba da, vor putea să meargă, dacă merg doar să ducă mâncare – o dau la ușa casei și pleacă – înseamnă că vor respecta pentru ce au mers. Dacă ei vor merge acolo ca să intre și să viziteze și să socializeze și să ducă cu ei copiii și tot ca să viziteze bunicii înseamnă că au încălcat recomandările și înseamnă că au pus în risc viața celor care sunt în vârstă”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat insistă că este foarte important ca oamenii să respecte în continuare regulile de distanțare socială.

”E simplu să faci o declarație pe proprie răspundere și să spui la polițist uite, e declarația mea, eu mă duc pentru cutare treabă și tu de fapt de duci pentru total altceva, dar responsabilitatea ta trebuie să fie mai mare decât atât, ca om al societății. Dacă minți în declarație și infectezi pe alții – că e posibil să fii infectat și să nu știi acest lucru – sau te duci și te infectezi tu și duci infecția cu tine acasă, de aceea insist ca pentru următoarea perioadă oamenii să respecte ce este prevăzut în ordonanța militară”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat subliniază că în România nu a trecut perioada cea mai dificilă din epidemie. 

„Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război, pentru că va creşte încă numărul, înainte să scadă. (…) Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare” a subliniat Raed Arafat.

Acesta a mai menționat că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical și este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, iar cadrele de la alte specialităţi să vină îi ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti.

Politica