miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bugetarii intră în șomaj tehnic prin rotaţie

Guvernul a pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, printr-o postare pe Facebook:

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încheiate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinţa de a se rămâne acasă. Este şi o perioadă în care autorităţile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenţie. În faţa acestei realităţi, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu şi, bineînţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. ‘Şomaj tehnic’ în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a precizat ministrul Muncii, pe pagina de socializare.

Aceasta a subliniat că vor fi consultări, inclusiv cu autorităţile locale, dar este o decizie asumată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și premierul Ludovic Orban a declarat, la B1TV, că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care angajaţii instituţiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus şi efectelor sale vor fi trimişi acasă în şomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalţi care au asigurat funcţionarea repectivelor instituţii, scrie adevarul.ro

Acesta a precizat că mecanism de şomaj tehnic nu se va aplica anumitor sectoare, precum cele din Sănătate sau Apărare, care au un rol central în lupta României cu COVID-19 şi în zona de securitate naţională. „Sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, poliţişti. De asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea şi în acordarea sumelor necesare pentru şomajul tehnic, pentru angajaţii care beneficiază de şomaj tehnic. Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu şomajul tehnic”, a spus el.



Politica