marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Multe state din Europa Centrală au impus obligativitatea purtării măştilor în public

Urmând exemplul statelor asiatice, mai multe ţări ale Europei Centrale au impus tuturor cetăţenilor purtarea măştilor pe stradă şi în magazine, în spaţiile publice, în afara locuinţei.

Astfel, în Cehia, Slovacia, Slovenia şi Austria, autorităţile au impus populaţiei purtarea măştilor. În Europa Centrală, purtarea unei măşti a devenit normă. La Praga ca şi la Bratislava, toţi trecătorii îşi acoperă gura şi nasul altfel riscă amenzi.

„Este enervant pentru toată lumea, mai ales atunci când trebuie să o porţi timp de opt ore consecutive, deoarece lucrezi într-un supermarket ca mine, dar majoritatea cehilor îl iau ca un act de responsabilitate“, spune David Kazda, 20 de ani , care este angajat într-un supermarket din capitala Cehiei. Poartă o mască FFP3 pe care mama sa a putut să o procure chiar de la începutul epidemiei, scrie „Le Monde“, citat de adevarul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, guvernul de la Praga a fost unul dintre cele mai rapide din Europa în ceea ce priveşte impunerea de restricţii atunci când virusul a început să se răspândească pe tot continentul. Cehii au închis graniţele pentru călătoriile internaţionale şi au impus carantina obligatorie tuturor persoanele care se întorc în ţară. De asemenea, guvernul a cerut tuturor cetăţenilor să poarte în public măşti de protecţie şi a interzis întâlnirile de peste două persoane.Guvernul austriac a decis ca toţi austriecii vor trebui să poarte măşti, de ieri, când sunt la cumpărături.

În Austria, lanţurile de supermarketuri vor înmâna măşti fiecărui cumpărător care intră în magazin. Pe termen mediu, purtarea măştilor va deveni obligatorie în situaţiile în care oamenii intră în contact strâns, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă.

„Nu face parte din cultura noastră şi va fi un compromis mare pentru noi, însă este necesar să facem acest pas pentru a reduce în continuare transmiterea“ coronavirusului, a precizat el.

Și în Bulgaria, purtarea unei măşti este, de asemenea, recomandată, chiar dacă guvernul a fost nevoit să facă un pas înapoi , marţi, după un val de proteste faţă de ideea de a impune amenzi celor care nu le poartă în public. La începutul săptămânii, un ordin emis de ministrul bulgar al sănătăţii, Kiril Ananiev, impunea purtarea măştii în locuri publice, atât în interior, cât şi în aer liber. Până acum, purtarea unei măşti nu a fost obligatorie, dar anumite lanţuri de magazine şi băncile au introdus-o pentru clienţii lor.

În schimb, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă oamenilor să nu poarte măşti de protecţie decât dacă sunt bolnavi de Covid-19 sau au grijă de cineva care este bolnav.

“Nu există dovezi specifice care să sugereze că purtarea în masă măştilor de către populaţie, are vreun beneficiu potenţial. De fapt, există unele dovezi care sugereză contrariul, măştile fiind folosite neadecvat”, a spus dr. Mike Ryan , director executiv al programului OMS pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii, la un briefing de presă din Geneva, Elveţia, transmite CNN.

“Problema este că avem o lipsă globală masivă”, a spus Ryan despre măşti şi alte materiale medicale. „În momentul de faţă, persoanele cu cel mai mare risc de a contracta virusul sunt lucrătorii din prima linie de combatere, care sunt expuşi în fiecare secundă a fiecărei zile. Gândul că nu au măşti de protecţie este oribil”.

Maria Van Kerkhove, doctor epidemiologic în cadrul OMS, a declarat că este important „să acordăm prioritate folosirii măştilor pentru cei care au cel mai mare nevoie”.







Politica