marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Măsuri privind amânarea ratelor bancare

Persoanele fizice și juridice vor putea solicita băncilor și instituțiilor financiare nebancare amânarea ratelor pe o perioadă de până la 9 luni, conform OUG 37/2020.

În forma publicată, debitorii cu credite ipotecare nu vor mai plăti dobândă la dobânda amânată, aceasta fiind o creanță distinctă, garantată integral de stat.
Debitorii vor putea solicita amânarea ratelor cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Măsura de suspendare a ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”.
Scadența creditului va putea fi prelungită cu perioada de suspendare.
În cazul persoanelor care depășesc limita de vârstă, restructurarea se va face cu încadrarea în scadența curentă.
Dobânzile amânate se vor capitaliza (adică vor fi incluse în principalul creditului ) și vor fi eșalonate pe perioada creditului.
În cazul creditelor ipotecare dobânzile amânate vor reprezenta „o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit”, pentru care se va plăti dobândă 0%.
Plata acestor dobânzi amânate se va face eșalonat în 60 de rate, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.
Astfel, pentru creditele ipotecare nu se va mai plăti dobândă la dobândă de către persoanele fizice. Rămâne această obligație pentru restul tipurilor de împrumut, inclusiv pentru cele de consum.
Băncile vor primi garanții de 100% din valoarea ratelor amânate de la Guvern. Debitorii care nu plătesc creanțele garantate de stat vor fi executați de către autoritatea fiscala în caz de neplată (se vor calcula inclusiv accesorii fiscale).
În cazul persoanelor fizice, amânarea poate fi acordată dacă aceștia nu au restanțe la plata ratelor. Dacă au restanțe, atunci trebuie să le achite înainte de a cere amânarea.
Toate categoriile de profesioniști pot beneficia de amânarea ratelor dacă nu sunt în insolvență și dacă au activitatea întreruptă parțial sau total ca urmare a deciziilor autorităților sau au certificat de la Ministerul Economiei care să arate că veniturile din luna martie au scăzut cu mai mult de un sfert comparativ cu media pe ianuarie și februarie 2020.
Certificatul se emite în baza unei declarații pe propria răspundere. Aplicarea exactă a Ordonanței va fi stabilită prin norme de către Ministerul Finanțelor, care trebuie emise în termen de 15 zile. Debitorii vor putea cere suspendarea ratelor în termen de 45 de zile de la publicarea OUG.

av. Lucian Bernd Săuleanu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica