marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Coronavirus. Cine are prioritate la testare

Ministerul Sănătăţii a stabilit un algoritm de testare a posibililor pacienţi cu coronavirus, precum şi procedurile de internare şi externare.

Este vorba despre „recomandări” care se bazează pe un document elaborat de Comisia Europeană, în urma sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este următoarea:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
  2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  3. Personal medico-sanitar simptomatic;
  4. Cazuri de pneumonie fără alta etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele
  5. Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
  6. Persoane instituționalizate simptomatice
  7. Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare

Pentru persoanele simptomatice cu istoric de călătorie internatională se recomandă izolare în spital dacă rezultatul este pozitiv. Pentru cazurile infirmate, se recomandă testare pentru alti patogeni respiratori si externare in momentul in care medicul curant considera ca evolutia clinica a pacientului o permite. Aceleaşi măsuri sunt recomandate şi pentru contacti simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar simptomatic, persoanele instituţionalizate

Pentru cazurile de SARI fără alta etiologie, din toate categoriile de varstă și din toate spitalele, se face internarea peste noapte. Dacă rezultatul este pozitiv la COVID-19, pacientul rămâne în izolare.

Pacienţii cu pneumonie, indiferent de rezultatul testului, trebuie internaţi. Pacienţii care urmează să intre în procedură de transplat, precum şi donatorii de celule stem vor fi izolaţi în spital dacă rezultatul testului este pozitiv.

Conform Ministerului Sănătăţii, testarea se face doar la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate.

Nu fac obiectul testării, contacţii asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personalul sanitar. În cazul acestora se recomandă izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Nici persoanele plasate în carantină nu vor fi testate dacă nu au simptome.

În aceste cazuri, se recomandă testarea numai la apariţia simptomelor.

Politica