Olt. Un fermier și-a distrus cultura pentru că n-o mai poate vinde

Olt. Un fermier și-a distrus cultura pentru că n-o mai poate vinde

Restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus afectează din ce în ce mai mult fermierii români. Un legumicultor din Pleșoiu, Olt, a distrus cu freza, miercuri-dimineaţă, zeci de mii de plante, pentru că nu mai are unde să le vândă, scrie Adevărul.

Fermierul şi-a distrus toată cultura de ceapă rămasă încă nerecoltată, pentru că la pieţe nu mai vine nimeni, iar o reţea de distribuţie nu există pentru producători. În urmă cu două zile un alt fermier a anunțat că donează toată producția de ceapă din solar.

Marius Creineanu a postat pe contul său de Facebook un scurt clip video în care arată cum pune la pământ cultura de ceapă verde, imaginile fiind însoţite de următorul comentariu: „Când te ajută statu’ român să vinzi marfa”. Bărbatul a distrus 50.000-60.000 de fire de ceapă verde, ca astfel să aibă terenul liber pentru a planta următoarea cultură pe care speră să o poată scoate la vânzare, dacă situația se va schimba.

Președintele Sindicatului Producătorilor Olt, Ion Păunel, se declară nemulțumit de modul în care cei de la guvernare tratează problema fermierilor și susține că la ei nu se gândește nimeni.
„Am dona, am da totul pe bani mai puţini, măcar să ne scoatem şi noi cheltuiala, dar unde, cum? Unde este Ministerul Agriculturii în aceste momente, ce fac funcţionarii cu salarii babane acum? Să se pună la punct un sistem de colectare, dar ei nu au nici măcar o situaţie privind producţia, direcţiile agricole nu ştiu nici ce se produce în fiecare judeţ, ce stocuri sunt. Câtă ceapă e în Olt, câţi cartofi mai sunt în Covasna, cât lapte, câtă brânză! Ei trebuie să ştie cine are nevoie şi cum să ajungă marfa noastră acolo. S-au creat culoare verzi pentru importuri. Unde este culoarul ăsta verde pentru producătorii autohtoni? Cineva s-a gândit şi la fermierul român? Legumele din magazine trec prin cinci mâini şi noi ajungem să facem ce a făcut acest fermier. Le donăm, dar cui să le donăm? Ce fac, bat eu la poarta spitalului să duc cinci salate?!”, a afirmat revoltat preşedintele Sindicatului Producătorilor Olt, care spune că în situaţia lui Marius Creineanu se află, de altfel, toţi legumicultorii care nu pot livra niciunde marfa.

„Bugetarii stau acasă cu 100%, că fac lecţii on-line, după care vom vedea că îngheaţă anul. Câţi funcţionari din instituţii mai sunt la lucru? Îşi iau salariile? Probabil că da, lucrează de acasă. Şi în privat, unde se poate, stau acasă cu 75%. La noi s-a gândit cineva? Nici măcar investiţia nu ne-o putem scoate. Dăm tot, dăm degeaba dacă nu se poate şi pe bani puţini, dar nu putem să facem noi asta, e nevoie ca cineva să pună la punct o reţea. Ce am trimis peste tot în on-line am trimis, să ştiţi, şi celor din minister. Reacţionează cineva? Unde e acum ministrul? Să aibă o poziţie, on-line, cum se poate, dar să aibă o reacţie!”, a mai spus Păunel.

Acesta a făcut publică o scrisoare deschisă, semnalând situaţia dramatică în care se găsesc fermierii ca urmare a numeroaselor restricţii impuse în contextul luptei împotriva răspândirii coronavirusului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.