joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Decizia privind eliberarea spitalelor trebuie reconsiderată: pune în pericol sănătatea românilor

Partidul Mişcarea Populară solicită Guvernului României regândirea ordinului ministrului de Interne, Marcel Vela, de a elibera toate spitalele prin suspendarea internărilor pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență, prin suspendarea consultațiilor programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private, dar şi prin externarea forţată a tuturor pacienților care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital.

În opinia PMP, ordinul ministrului de Interne are un caracter mult prea general şi poate conduce la pierderea nejustificată de vieţi omeneşti. Din dorinţa de a arăta că sunt luate măsuri tranşante în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, poate fi pusă în pericol sănătatea a zeci de mii sau chiar sute de mii de români.

PMP solicită să existe proceduri clare referitoare la tratamentele medicale din spitale în această perioadă. Pacienţii care au parte de tratamente pentru boli cronice trebuie să fie lăsaţi pe listele pentru intervenţii. Categoriile principale: pacienţii cu afecţiuni oncologice, cei care au nevoie de dializă sau tratamente cu interferon, dar şi diabeticii. De asemenea, sunt unele investigaţii medicale care pot releva urgenţe medicale care nu vor fi descoperite ca urmare a opririi lor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este absurd să-i spui unui pacient bolnav de cancer că nu-şi mai poate face tratamentul cu citostatice din cauza faptului că nu reprezintă o urgenţă. Sunt aproape 500.000 de persoane în România care suferă de afecţiuni oncologice, peste 800.000 de români au diabet 14.000 de români sunt dependenţi de dializă. Trebuie să ne gândim la toţi bolnavii României şi să luăm decizii mult mai clare”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

De asemenea, Partidul Mişcarea Populară consideră că măsura va avea efect invers protejării dreptului la sănătate garantat de Constituţia României. Vom ajunge în situaţia în care toate spitalele private şi toate ambulatoriile se vor închide odată cu intrarea în vigoare a ordinului ministrului de Interne. Or, ideea principală ar fi ca aceste unităţi spitaliceşti să fie păstrate în priză şi către ele să fie orientate tocmai celelalte cazuri medicale care nu prezintă urgenţă.

Decizia ministrului de Interne pare contraproductivă: se reduce, de fapt, capacitatea sistemului de sănătate din România, fie el public sau privat, într-un moment în care avem nevoie de toţi doctorii pe baricade”, a concluzionat Eugen Tomac.

Politica