joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bucureștenii, testați pentru coronavirus. Nelu Tătaru: Vor urma și celelalte orașe

Ministrul sănătății, Victor Costache a anunțat miercuri seara, că autoritățile intenționează să testeze pentru coronavirus toată populația Bucureștiului.

Este vorba despre un proiect-pilot și vor urma și celelalte orașe iar scopul este de a verifica amploarea infectării unui oraș, a explicat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, a spus Nelu Tătaru. Mai întâi va fi testată populația în vârstă și persoanele cu risc, a precizat secretarul de stat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru realizarea unui proiect de o asemenea amploare este nevoie de o creștere semnificativă a capacității de testare, iar în România, în acest moment există o capacitate de testare de 1.500 de teste pe zi, iar premierul Ludovic Orban declara marți că se intenționează să se ajungă în curând la 2.500 de teste pe zi. Nu va fi însă suficient pentru ca testarea întregii populații a Bucureștiului să se petreacă într-un timp rezonabil. Întrebat despre aceasta, Nelu Tătaru a declarat la Digi24: „Capacitatea (de testare – n.r.) se mărește săptămânal, având în vedere că am cerut tuturor spitalelor să-și achiziționeze pe fondurile Ministerului Sănătății acest real-time PCR. Rămâne în această perioadă să fie instruit și personalul, pentru că e nevoie de un personal instruit special pentru aceste testări. Am avut în ultima perioadă și multe donații sau oferte ale oamenilor de afaceri sau comunităților locale, unii chiar au achiziționat real-time PCR și pentru unități mai mici decât spitalele județene, rămâne să avem și personalul necesar pentru aceste real-time PCR-uri”.

„Începem cu Bucureștiul și toate aglomerările urbane mari, unde este un risc mare de transmitere, vor fi testate. Noi sperăm ca această capacitate de testare să crească odată cu achiziționarea de mai multe aparate. Am urgentat multe lucruri și la nivel de trecere vamală sau la nivel de achiziții prin ONAC s-au accelerat aceste proceduri”, a explicat Nelu Tătaru de ce este optimist în privința măririi capacității de testare a României.

Proiectul începe săptămâna viitoare și mai întâi va fi testat personalul medical.

Politica