marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

După ultima ședință a Comitetului Executiv, CIO a anunțat în premieră că ia în calcul și amânarea datei de începere a JO Tokyo 2020

În ultima ședință a Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) – care a avut loc ieri, la Lausanne – pe ordinea de zi s-au aflat problemele legate de pandemia de coronavirus și implicațiile legate de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate a avea loc în perioada 24 iulie – 9 august 2020.
CIO a hotărât să ia în calcul mai multe scenarii în ceea ce privește atât desfășurarea la timp a Jocurilor, cât și, în premieră, modificarea datei de începere a competiției din Japonia.
CIO va analiza minuțios starea de sănătate din Japonia și din întreaga lume și, în funcție de aceasta, va lua cea mai bună decizie în interesul sportivilor și al tuturor celor implicați.
Pe de o parte, există îmbunătățiri de sănătate semnificative în Japonia, unde oamenii primesc cu căldura Flacăra Olimpică. Acest lucru consolidează încrederea CIO în gazdele japoneze și în posibilitatea Mișcării Olimpice de a permite, cu anumite restricții de siguranță, organizarea Jocurilor potrivit programului, respectând principiul său de a proteja sănătatea tuturor celor implicați.
Pe de altă parte, există o creștere dramatica a cazurilor și a unor noi focare de COVID-19 în diferite țări de pe diferite continente. Din această cauză, Comitetul Executiv al CIO ia în calcul și amânarea datei de începere a JO Tokyo 2020.
„Sper ca la sfârșitul acestui tunel întunecat prin care trecem împreună, neștiind cât de lung este, Flacăra Olimpică să fie lumina de la capătul său!”, a declarat Thomas Bach.
Situațiile cu milioane de nopți deja rezervate în hoteluri sunt extrem de greu de gestionat, iar calendarul sportiv internațional pentru cel puțin 33 de sporturi olimpice ar trebui adaptat. Acestea sunt doar câteva dintre multele provocări.
În urma studierii diferitelor scenarii, ar fi nevoie de angajamentul și cooperarea deplină a Comitetului de Organizare Tokyo 2020 și a autorităților japoneze, precum și a tuturor Federațiilor Internaționale (IF) și ale Comitetelor Olimpice Naționale (NOC). De asemenea, ar fi nevoie de angajament și de colaborarea cu deținătorii de drepturi (RHB) și sponsorii – parteneri TOP, ca parte a sprijinului lor continuu și apreciat pentru Mișcarea Olimpică, precum și cooperarea tuturor partenerilor de la Jocuri, furnizori și contractori.
În acest spirit al angajamentului împărtășit al părților interesate față de Jocurile Olimpice și, având în vedere situația care se deteriorează la nivel mondial, Comitetul Executiv a inițiat următorul pas în planificarea scenariilor CIO.
CIO, în deplină coordonare și parteneriat cu Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autoritățile japoneze și guvernul capitalei Tokyo, va începe discuții detaliate pentru a finaliza evaluarea sa asupra dezvoltării rapide a situației mondiale de sănătate și a impactului acesteia asupra Jocurilor Olimpice, inclusiv scenariul amânării. CIO este încrezător că va finaliza aceste discuții în următoarele patru săptămâni și apreciază foarte mult solidaritatea și parteneriatul NOC-urilor și IF-urilor în sprijinirea sportivilor și în adaptarea planificării Jocurilor.
Comitetul Executiv a subliniat că anularea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 nu va rezolva nici una dintre probleme și nici nu va ajuta pe nimeni. Prin urmare, anularea nu este pe ordinea de zi.
După întâlnirea Comitetului Executiv, președintele CIO, Thomas Bach, a trimis o scrisoare comunității de sportivi la nivel mondial pentru a le oferi o explicație despre abordarea Mișcării Olimpice.

În scrisoare, Bach a afirmat încă o dată că protejarea sănătății tuturor celor implicați și contribuția la stoparea virusului este principiul fundamental:
„Viețile oamenilor au prioritate asupra tuturor, inclusiv a organizării Jocurilor. CIO vrea să facă parte din soluție. Prin urmare, principiul nostru este să protejăm sănătatea tuturor celor implicați și să contribuim la oprirea virusului. Îmi doresc, și cu toții lucrăm pentru asta, ca speranța exprimată de atât de mulți sportivi, NOC-uri și IF-uri de pe toate cele cinci continente, să se împlinească. Sper ca la sfârșitul acestui tunel întunecat prin care trecem împreună, neștiind cât de lung este, flacăra olimpică să fie lumina de la capătul său!”
sursa: cosr.ro

Politica