sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministerul de Finanțe confirmă redeschiderea Hexi Pharma pe fondul crizei coronavirusului

Criza de dezinfectanți a dat guvernului ideea de a redeschide capacitatea de producție din București, închisă de procurori în aprilie 2016. În acest moment, doar la fabrica Romchim din Târgu Mureș se produc pe scară mai mare dezinfectanți, restul producătorilor din România fiind mai degrabă afaceri mici și mijlocii.

Surse guvernamentale au declarat pentru postul de radio Europa FM că toate utilajele fostei fabrici încă există, iar cu ajutorul specialiștilor Ministerului Apărării vor fi repuse în funcțiune.

Ministerul Economiei este cel care a prevăzut în decretul instituirii stării de urgență posibilitatea rechiziționării unor mărfuri sau utilaje private.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Fiecare producător român care ştie că poate, are capacitatea să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzeşti, mai nou, care are stocuri de hipoclorit, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru a produce aceste biocide. De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionării unor unităţi de producţie de materiale sanitare şi echipamente. Acolo ne gândim, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de foarte mult timp, ne gândim şi luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma”, a explicat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a precizat că în cazul Hexi Pharma se face o evaluare, care nu este încă finalizată, dar nu crede că se pune problema să dureze foarte mult redeschiderea acestei companii, scrie Agerpres.

Întrebat dacă producţia din România ar putea acoperi necesarul intern, ministrul a răspuns că în cazul biocidelor da, fără nicio problemă, dacă s-a redeschide Hexi Pharma.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Ministrul Economiei a mai precizat că vor fi puse la dispoziţie credite garantate de stat pentru schimbarea liniilor de producţie pentru companiile care doresc să facă acest lucru, numai că acestea trebuie să reţină că „nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecţii care ar putea să coasă acele măşti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim şi materialul necesar de unde îl pot lua”, de aceea sunt preferate companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul.

Politica