vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România intră de azi în stare de urgență

România va intra în stare de urgență începând de astăzi, anunțul fiind făcut încă de sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, după ce Cabinetul Orban a depus jurământul. Măsurile care vor fi luate nu au fost încă anunțate, dar Guvernul a spus că ele vor fi dedicate exclusiv combaterii epidemiei.

Printre acestea s-ar putea număra plafonări de prețuri la materiale medicale și decizii de înlesnire a achizițiilor. Școlile vor rămâne închise pe perioada stării de urgență, a spus ministrul Anisie, scrie hotnews.ro

Astfel, după declanșarea stării de urgență, Ministrul de Interne devine al doilea om în stat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Premierul Ludovic Orban a spus că este posibilă plafonarea prețurilor la unele medicamente, măști, mănuși sau dezinfectanți după declararea stării de urgență, precum și posibilitatea unor restricții, care în momentul de față nu ar fi prevăzute.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că instituirea stării de urgență în România va urmări strict facilitarea achizițiilor de medicamente și materiale sanitare și că aceasta „nu cade brusc, se adaptează la evoluția în dinamică”. El mai afirmă că starea de urgență nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi și că nu e cazul să golim rafturile magazinelor.

Starea de urgenţă este reglementată de Constituţia României, de Legea nr. 453 din 1 noiembrie 2004 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi de Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Potrivit articolului 93 din Constituţie – „Măsuri excepţionale”, preşedintele României poate institui, ca măsură excepţională, starea de urgenţă în întreaga ţară sau în unele unităţi administrativ-teritoriale. Preşedintele trebuie să solicite Parlamentului încuviinţarea instituirii stării de urgenţă, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. În cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Politica