sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Dă mă în ea!” Minoră bătută în centrul Craiovei de alte fete

O minoră de 15 ani a fost bătută, sâmbătă, de alte copile, în centrul Craiovei. Incidentul s-a petrecut în faţa centrului comercial Mercur sub privirile mai multor oameni. O craioveancă a încercat să o ajute pe fata agresată. Femeia a povestit, pe facebook, cele întâmplate, atrăgând atenţia asupra problemei legate de bullying.

“CRAIOVA, ora 17 – Ies din Centrul Comercial Mercur situat, după cum bine știți fix în centrul orașului. Observ pe pasarelă vreo 30 de adolescenți de 13-14-15 ani care vociferează și se agită „Hai să luăm popcorn că o bate pe aia”. Mă uit rapid în jur să o reperez pe „aia” care urmează să fie agresată. Mai departe de mine, la vreo 100 de metri o fată este trasă cu sălbăticie de păr, împinsă, lovită, încolțită de alte câteva fete. Agresoarele râd și înjură. „Hai bă las-o, gata” sau „Dă mă în ea!” strigă publicul parcă asistând la o luptă între gladiatori.
Una dintre agresoare aplică o ultimă lovitură și pleacă victorioasă. Se răzgândește. Se întoarce și o scuipă cu elan pe fată. Mă grăbesc să intervin. Nu apuc să ajung la scena faptei că fata lovită reușește să fugă. Fug și eu după ea. O ajung din urmă în fața liceului Carol. Vorbește la telefon, tremură. Mă apropii încet să nu o sperii. „Da…m-au bătut, vă rog veniți” povestește la telefon cu voce tremurândă. Îi pun mâna pe umăr și îi fac semn că totul e în regulă, că sunt acolo să o ajut. Închide telefonul. Văd pe ecran numărul de urgență 112”, a scris femeia pe facebook.

Ea a povestit că a rămas alături de fată până au venit forţele de ordine. A observat că agresoarele îi rupseseră părul: “Mă prezint și îi zic apoi: „Am văzut ce ți s-a întâmplat, sunt aici să te ajut. Încearcă ușor ușor să te liniștești”. Se uită la mine cu cei mai frumoși ochi albastri pe care i-am văzut în viața mea. Tremură toată, plânge, este în șoc.
„Vrei să îi sunăm pe părinții tăi?”
„Nu, nu pot, m-ar închide în casă și m-ar certa tot pe mine” spune ea și lacrimile încep să îi curgă și mai tare.”Te rog stai cu mine până vine poliția, mi-e frică”
„Sigur, stai liniștită, sunt aici”
„Crezi că am făcut bine că i-am chemat?”
„Absolut”, răspund eu hotărâtă
„În ce clasă ești?” o întreb
„A 8-a” îmi răspunde ea
O mângăi pe spate. Rămân cu părul ei în mână. Animalele acelea îi smulseseră părul. O curăț pe hanorac. Era plină de șuvițe întregi de păr smulse. Văd urmele de scuipat. Mă înfurii. Cum se poate întâmpla așa ceva ziua, în centrul orașului, îmi repet întruna în minte. Îmi păstrez calmul”.
Fata i-a povestit că a fost agresată după ce, în urmă cu o săptămână, s-a certat cu o colegă: „A fost doar ceva verbal, dar astăzi a venit cu niște fete pe care nu le cunosc, m-au prins și m-au bătut. Mi-au dat cu pumnii în stomac, mi-au smuls părul, m-au împins..”
O maşină de la Jandarmerie a ajuns după 20 de minute, mai spune femeia care a reltatat incidentul. Între timp, două dintre agresoare au fost văzute alergând în părculeţul din apropiere, însă, potrivit femeii, jandarmii s-au pornit cu greu în urmărirea lor, aşa că le-a pierdut. Fata agresată a fost luată apoi de jandarmi. Ea a ajuns la secţia de poliţie unde a povestit, din nou, ce s-a întâmplat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“In cursul zilei de ieri, politisti din cadrul Sectiei 1 Politie Craiova au fost sesizati de o minora de 15 ani, din Craiova, cu privire la faptul ca, in timp ce aceasta se afla in zona unui centru comercial din centrul Craiovei, a fost agresata de mai multe fete.
In urma cercetarilor efectuate, politistii au identificat o minora in varsta de 12 ani, din Segarcea, care, pe fondul unor neintelegeri mai vechi cu persoana vatamata, ar fi pornit altercatia, in urma careia tanara de 15 ani a fost agresata fizic.
Minora de 12 ani ar fi fost insotita de mai multe prietene de varste apropiate cu ea”, au transmis reprezentanţii IPJ Dolj.

Poliţiştii continuă cercetările în acest caz încercând să identifice toate persoanele implicate. A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violenţe.

“Bullyingul este o traumă”

Femeia care i-a rămas alături fetei a transmis şi câteva mesaje de atenţionare cu privire la astfel de practici, mesaje pe care le redăm, mai jos, integral:

DRAGI PĂRINȚI,

BULLYINGUL este o traumă. Bullyingul poate cauza daune ireversibilie în psihologia unui copil. Bullyingul poate să împingă un copil la suicid. Este inadmisibil ca un copil să nu simtă că trebuie să împărtășească un asemenea eveniment cu proprii părinți. Încercați să fiți un refugiu pentru copiii dumneavoastră, nu cineva căruia se tem să îi spună adevărul de frica pedepselor. Credeți atunci când vă spun că cineva i-a batjocorit, bătut, umilit. Încercați să depistați cauza, să le fiți alături. Luați problema în serios. Adevărul nu este niciodată de o singură parte, da, însă nimeni nu vrea să fie bătut și batjocorit. Nimeni nu poate fi vinovat pentru că a fost victima unui astfel de act inuman. Fiți alături de copiii dumneavoastră în această luptă grea, iar dacă sunteți părintele unui agresor, nu treceți cu vederea astfel de comportamente deviante. Cereți ajutorul unui psiholog.

DRAGI AUTORITĂȚI

Tratați cu maximă seriozitate aceste cazuri! Nu sunt simple certuri între copii, sunt agresiuni! Nu sunt mereu de vină drogurile, sau banii. Nu fiți superficiali!
Bullyingul nu are etnie. Tratați cu aceași seriozitate indiferent de culoare, rasă sau sex!

DRAGI COLEGI

Distribuiți și implicați-vă în proiecte și campanii de prevenire a bullying-ului. Nu credeam că după atâtea acțiuni pe această temă voi mai fi martoră la așa ceva. Trebuie să facem tot posibilul pentru a educa o generație empatică!

DRAGI OAMENI

NU FIȚI INDIFERENȚI! Scena pe care am povestit-o s-a întâmplat ziua în amiaza mare, în centrul orașului. Nimeni nu a intervenit. Nimeni nu a încercat să vadă despre ce este vorba. „Eh, sunt copii” nu este o scuză pentru a întoarce capul.
Fiți implicați și solidari în lupta împotriva bullyingului. Nu ignorați astfel de scene deoarece prin asta vă faceți și voi vinovați!

Politica