joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Coronavirus în Oltenia

Primul caz de coronavirus din România a fost confirmat în Oltenia. Este vorba despre un tânăr de numai 25 ani, din județul Gorj, care a luat virusul de la cetățeanul italian de 71 ani. El nu are deocamdată simptome. Sute de oameni din regiune sunt sub supraveghere medicală.

Alerta maximă este în Gorj. Acolo, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis suspendarea cursurilor în şcolile din Prigoria, de unde este tânărul de 25 ani depistat cu coronavirus, şi a tuturor activităţilor culturale, sportive şi de orice natură cu public numeros pe raza aceleiaşi comune.
„În urma convocării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am dispus o serie de măsuri la nivel judeţean pentru a gestiona în mod eficient această situaţie – suspendarea activităţilor culturale, educative şi sportive, precum şi a altor activităţi cu public numeros pe raza unităţii administrativ-teritoriale Prigoria, acolo unde locuieşte cetăţeanul, persoana care a fost diagnosticată ca purtătoare a COVID-19; suspendarea cursurilor în toate unităţile şcolare pe raza comunei Prigoria până la efectuarea dezinfecţiei spaţiilor, izolarea la domiciliu sub supraveghere a persoanelor care au intrat în contact apropiat direct sau indirect cu persoana infectată, precum şi a membrilor familiei cu care locuieşte”, a declarat Cristinel Rujan, prefectul județului Gorj.

În plus, a fost decisă reinstruirea de către fiecare şef de instituţie publică a personalului subordonat implicat în gestionarea situaţiei de urgenţă, continuarea anchetei epidemiologice şi recoltarea probelor de la persoanele cu care cei doi italieni au intrat în contact.
Gorjeanul cu coronavirus a fost transportat la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Familia acestuia este izolată la domiciliu, sub pază.
În Dolj sunt 297 de oameni izolaţi la domiciliu. Este vorba despre oameni care s-au întors din Italia. Doljul a trimis la analiză 17 probe pentru care aşteaptă rezultatele. Au mai fost trimise 3 probe, rezultatele fiind negative.
În carantină se află 19 oameni, pasageri dar și stewardese care s-au aflat în avion cu italianul de 71 ani când a venit și când a plecat din Craiova și doi angajați ai unei firme de unde acesta a închiriat o mașină. Tot în carantină se află și trei bărbați din Sadova care s-au întors din Italia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Olt, doi cetățeni care au ajuns în Caracal și Corabia și care s-au aflat în același avion cu italianul de 71 ani sunt în atenția DSP.
„Am fost anunţaţi de faptul că doi olteni au intrat în contact cu italianul. Aceştia au zburat în acelaşi avion cu bărbatul confirmat cu coronavirus. Compania aeriană a trimis către DSP Dolj lista cu toţi călătorii din acest avion. DSP Dolj ne-a informat că printre călători s-au aflat şi cele două persoane din Olt. Ei sunt contacţi indirecţi, adică au mai avut alte două persoane până la bolnav atât în faţă, în spate, stânga şi dreapta. Cei doi sunt izolaţi la domiciliu şi nu prezintă simptome”, a declarat medicul şef al DSP Olt, dr. Marinela Madan.

78 de persoane sunt în izolare la domiciliu în județul Olt.
O femeie de 35 ani, din Vâlcea, care a călătorit pe 22 februarie, în acelaşi avion cu italianul pacient zero al coronaviruslui în România, este internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, într-un salon izolat. Medicii i-au prelevat probe şi aşteaptă să vadă dacă are sau nu virusul. Femeia a mers singură la spital pentru a-i fi recoltate probe, ea neavând simptome.
Reamintim că italianul care a adus coronavirus în România a aterizat cu un avion pe Aeroportul Craiova pe 18 februarie și a plecat tot de aici pe 22 februarie. În această perioadă el a fost în Gorj la rudele soției și a avut contact cu mai multe persoane. A fost diagnosticat cu coronavirus pe 25 februarie, la Rimini. Evoluția stării de sănătate a acestuia este una bună. Un alt italian care l-a însoțit în Oltenia a fost și el confirmat cu coronavirus.

TEL VERDE pentru coronavirus


La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.
Autoritățile roagă cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE.
Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Politica