miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Coronavirusul lovește în bursele europene şi companiile americane

Piețele financiare reacționează pe măsură ce epidemia de coronavirus se răspândește în afara Chinei. Valoarea acțiunilor și a petrolului scade, iar activele de refugiu au crescut. Efectele se resimt și la nivelul economiei globale.

Coreea de Sud, Iran și Italia au intrat pe lista țărilor care au anunțat o creștere a numărului de cazuri de infecții cu coronavirus. Pe măsură ce epidemia se răspândește, efectele se văd pe piețele financiare din toată lumea, scrie digi24.ro

În Asia, indicele bursei din Coreea de Sud a scăzut cu aproape patru procente, aceasta fiind cea mai slabă ședință de tranzacționare din octombrie 2018. Evoluția vine după ce numărul îmbolnăvirilor a depășit 600.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pierderi importante au fost și pe piețele din China. A fost înregistrată o scădere de aproape 1,3 la sută pe bursa din Shanghai și de 1,8 la sută la Hong Kong.

La Londra, indicele principal al pieței britanice scade cu peste trei procente.

Evoluții similare au și piețele din Germania și Franța. La Paris indicele CAC 40 a scăzut cu 2,97%, la Fankfurt DAX este pe minus cu 2,81% iar la Madrid IBEX 35 scade cu 2,71%.

Cea mai mare scădere este, deloc surprinzător, pe bursa italiană. Indicele pieței din Milano pierde 4,3 la sută din valoare la această oră.

Evoluția burselor europene

Londra FTSE 100 -3,33
Germania DAX -3,77
Franța CAC 40 -3,75%
Milano FTSE MIB -4,30%
Spania IBEX 35 -3,43

Și la București, bursa are o scădere de 2,96%, toate titlurile companiilor din componența indicelui BET fiind în roșu, cu scăderi cuprinse între 0,75% (CONPET) și 5.91% (Purcari Wineries).

ALRO a scăzut cu 3,13%, Fondul Proprietatea cu 2,55%, OMV Petrom cu 3,82% și Nuclearelectrica cu 4,66%.

Evoluția Bursei de la București

BET -2,49%
BET-FI -3,05%
BET-NG -3,03%

Cotația petrolului Brent scade cu trei la sută, la 56 de dolari pe baril. Investitorii se îndreaptă către active mai sigure în aceste momente așa că asistăm la scumpirea aurului.

Aurul este acum mai scump cu 2,5 la sută comparativ cu nivelul de vineri și a ajuns la 1680 de dolari pe uncie.

Coronavirusul loveşte şi economia Statelor Unite. Activitatea companiilor a scăzut pentru prima dată în patru ani, potrivit MarketWatch.

Numărul comenzilor noi a scăzut în general, ceea ce înseamnă că efectele epidemiei încep să se resimtă şi asupra economiei Statelor Unite, cea mai mare din lume.

De asemenea, sectorul turismului din Franţa a înregistrat o scădere a turiştilor cu 30% la 40% în urma focarului de coronavirus, potrivit ministrului finanţelor Bruno Le Maire, citat de CNBC.

“Avem mai puţini turişti, desigur, în Franţa, cu aproximativ 30%, cu 40% mai puţin decât ne aşteptam”, a declarat Bruno Le Maire. Ministrul participă la reuniunea miniştrilor de finanţe G-20 şi ale guvernatorilor Bănciilor Centrale la Riyadh, Arabia Saudită.

„Acesta este, desigur, un impact important pentru economia franceză”, a precizat Le Maire.

Franţa este una dintre cele mai vizitate ţări din lume. Potrivit Ministerului pentru Europa şi Afacerilor Externe, 89,4 milioane de turişti au vizitat Franţa în 2018, iar turismul reprezintă aproape 8% din produsul intern brut al ţării.

Epidemia de coronavirus va încetini creşterea economică globală cu 0,1%, avertizează directorul FMI, Karolina Georgieva. Fondul Monetar Internațional a redus şi prognoza pentru creşterea economică a Chinei la 5,6%.

Economia chineză şi-ar putea reveni în trimestrul al doilea al anului în curs, dar asta doar dacă Guvernul va lua măsurile anunţate.

Şefa FMI ia în calcul, însă, şi scenariul în care virusul ar continua să se extindă, iar consecinţele asupra economiei mondiale ar putea fi şi mai dramatice.

Politica