ANPC: Sfaturi pentru cumpărarea mărțișoarelor

ANPC: Sfaturi pentru cumpărarea mărțișoarelor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sfătuiește cumpărătorii de mărțișoare, mai ales dacă sunt din metale prețioase, să fie atenți la ambalaj și să evite achiziționarea lor de la vânzătorii ambulanți.

Potrivit unui comunicat transmis de directorul general al ANPC, în această perioadă, mărţişoarele se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 și 8 martie, scrie digi24.ro

Astfel, în cazul în care cumpărătorii aleg o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpere numai din magazine autorizate care vând bijuterii.

Apoi, indiferent de ce mărţişor este ales, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ: „Nu cumpărați mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Și ambalajul contează foarte mult. Verificați ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poarta un rol esențial înainte de cumpărarea propriu-zisă”.

Consumatorii sunt sfătuiți să evite cumpararea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți.

Achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizați de către ANPC să efectueze operațiuni cu metale prețioase. Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanți sau care se află în spații neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcția Metale Prețioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea și expertizarea obiectelor din metale prețioase și pietre pretioase.

La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

– să solicite informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare;
– să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu:
– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);
– datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.
– să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului;
– să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară;
– să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare.