marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Curs valutar record: Euro a trecut de 4,8 lei

Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8026 lei/euro. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei. Miercuri, euro a fost cotat la 4,7789 lei, în scădere uşoară faţă de cotaţia din ziua precedentă, de 4,7800 lei.

Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce Banca Naţională a întors tendinţa prin intervenţiile sale din finalul anului 2019, relatează Mediafax.

Astfel că euro a câştigat teren în faţa leului joi, fiind cotat la 4,7834 lei. Totodată, euro s-a apreciat astăzi şi ieri şi în raport cu alte monede din regiune, printre care cel mai mult cu zlotul polonez.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Creşterea euro înseamnă majorări de preţuri la serviciile taxate în euro precum telecomunicaţii şi la importuri, printre care şi produsele din carne şi brânzeturi.

Dolarul american a atins şi el un nou nivel record în raport cu moneda naţională, crescând de la 4,4307 lei, la 4,4462 lei. Acesta este al nouălea maxim istoric din acest an pentru dolar.

Preţul gramului de aur a crescut de asemenea puternic la 233,5 lei de la 229 lei, în timp ce francul elveţian a ajuns la un nivel de 4,5258 lei, cel mai ridicat din ianuarie 2015 încoace. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.

De asemenea, vineri, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut la 2,99%, de la 3,03%. Acesta este cel mai mic nivel al ROBOR la 3 luni din luna decembrie încoace.

ROBOR la 6 luni a scăzut de asemenea 3,11%, vineri, de la 3,15%, joi. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare.

Politica